fallback

Националната здравна стратегия до 2030 г. залага на превенцията

Акцентира се и върху извънболничната помощ, е-здравеопазването и дигитализацията на здравната система

17:28 | 27.09.23 г.

Националната здравна стратегия до 2030 г., приета днес от правителството, се фокусира върху превенцията, диагностиката и комплексното лечение. Това каза министърът на здравеопазването Христо Хинков след редовното заседание на кабинета днес. 

„Фокусираме се там, където лошото здраве сега нанася най-големи вреди. Залагаме специфични политики за подобряване на майчиното и детското здраве и на педиатричните грижи, борбата с онкологичните заболявания, подобряване на възможностите за лечение на мозъчно-съдовите болести, психичното здраве и психиатричната грижа, която е в занемарено състояние, развитие на донорството и трансплантациите“, обясни Хинков, цитиран от БТА.

В този стратегически документ според него са заложени основни политики и приоритети, касаещи рисковите фактори, застрашаващи здравето на хората, както и намаляване на преждевременната смъртност и подобряване на здравните характеристики на населението. 

В стратегията е залегнало развитието на капацитета на извънболнична помощ, развитие на електронното здравеопазване и дигитализация на здравната система, както и технологичното развитие на болничната помощ, развитие на капацитета за спешна помощ, реагиране при извънредни ситуации, подобряване на достъпа до медицински услуги, лекарствени продукти и медицински изделия. 

Министерският съвет предлага за одобрение на Народното събрание Национална здравна стратегия 2030. С решението се приема и План за действие за периода 2023-2026 г. за изпълнение, който ще влезе в сила от датата на приемане на стратегията от Народното събрание.

Националната здравна стратегия 2030 е разработена въз основа на анализите на здравно-демографските показатели и на състоянието на системата на здравеопазване, които показват, че през последните десетилетия българската здравна система изостава спрямо здравните системи на страните от ЕС по отношение на ключовите фактори за устойчиво развитие, посочва се в решението на кабинета.

В Стратегията са формулирани следните стратегически цели: „Устойчиво подобряване на здравето и среда, подкрепяща здравето“; „Ефективно управление на ресурсите с фокус върху здравните резултати“ и „Гарантиране на здравната сигурност и намаляване на неравенствата“.

Тя ще бъде изпълнявана чрез планове за действие за периодите 2023 - 2026 г. и 2027 - 2030 г., съдържащи конкретните мерки, дейности, източници на финансиране и срокове за изпълнение на всяка политика.

Междинна оценка на резултатите от изпълнението й се предвижда да бъде извършена през 2026 г., като резултатите от нея ще се вземат предвид при разработването на Плана за действие за периода 2027 - 2030 г., а окончателна оценка - след приключване на срока за реализацията и през 2031 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:28 | 27.09.23 г.
fallback
Още от Здравеопазване виж още