fallback

Лекарският съюз настоява да не се увеличава делът за лекарства в здравния бюджет

Основното доплащане в болниците е за медицински изделия, каза Иван Маджаров

15:48 | 04.07.23 г.

Безконтролното разрастване на болници в страната без оглед на потребностите, големият дял доплащане от страна на здравно осигурените и подценената извънболнична помощ за сметка на болничната, както и кадровият дефицит са основните проблеми в здравния сектор. Това коментира пред БНР председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) Иван Маджаров.

Той обърна внимание и на друг проблем – високият дял на парите за лекарства в бюджета за здраве. Според Маджаров делът за лекарства е твърде висок не само в бюджета на НЗОК, а и като доплащане от страна на пациентите. В другите държави от Европа средният процент за лекарства от общите средства е около 15%, докато в България над една четвърт от бюджета на Здравната каса отива за лекарства. В допълнение доплащането за лекарства от джоба на пациентите е около 80% от всички доплащания в системата, каза Маджаров.

В тази връзка председателят на Българския лекарски съюз смята, че задачата на всеки следващ управляващ би трябвало да е да се върви към баланс.

„Няма как да имаме добри заплати, обновяване на апаратурата и да задържаме кадрите в България, ако продължава ежегодното нарастване на дела на лекарствата в разходите за здравеопазване и в същото време българите си купуват лекарствата в аптеките на най-високите цени в сравнение със съседните държави“, посочи той. 

Именно в тази посока ще са и предложенията на съсловната организация на лекарите при изготвянето на бюджета на НЗОК за 2024 г.

„Ако ще се стремим към европейска практика, нека да се стремим във всички сфери, а не срамежливо да крием зад сцената един голям проблем, а именно – заплащането за лекарствени средства. Ще настояваме на първо място да не се увеличава делът за лекарства в сравнение с миналата година и да се заяви готовност за бюджета за 2024 г. да се върви в тази посока, а не просто по течението – всяка година все повече и повече и в крайна сметка ще стигнем до момент, в който нашата държава ще се превърне в една голяма аптека и доставчик на лекарства и няма да има кой да ги изписва, няма да има кой да се грижи за нас – специалисти по здравни грижи“, заяви д-р Маджаров.

Той коментира и доплащането в болничната помощ, която обаче по думите му е с далеч по-малък дял в общото доплащане в здравния сектор. Той заяви, че основното доплащане в болниците е за медицински изделия – основно стави и импланти.

По думите на Маджаров това би трябвало честно да бъде признато от управляващите и или да бъде поето на сто процента, или да бъде обявено за неплатено, за да бъдат подготвени гражданите с допълнителна застраховка или по друг начин. „Да бъдем информирани, че ще се наложи да доплатим в болниците, а не да бъдем заблуждавани от политиците, че всичко е безплатно, и когато се разболеем, да научаваме, че трябва да платим става или някакъв имплант“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:48 | 04.07.23 г.
fallback
Още от Здравеопазване виж още