fallback

Amgen навлиза по-дълбоко в имунните терапии със сделка за Horizon за 28 млрд. долара

Големите производители на лекарства подновяват търсенето на иновативни терапии

20:45 | 12.12.22 г.

Американската биотехнологична компания Amgen Inc. е постигнала споразумение да придобие базираната в Дъблин Horizon Therapeutics Plc за около 27,8 млрд. долара, съобщи Bloomberg. Това е най-голямата сделка в историята на компанията и засилва фокуса ѝ върху лечението на автоимунни, възпалителни и редки заболявания.

Amgen ще плати по 116,50 долара за акция на Horizon в брой, става ясно от изявление на компаниите в понеделник. Това е премия от около 48% спрямо цената на книжата на 29 ноември, когато Horizon Therapeutics разкри, че е в ранни преговори с три кандидат-купувача.

Акциите на Horizon поскъпнаха с цели 15% до 112 долара за брой към 19 ч. българско време - най-високото им ниво от април. Тези на Amgen поевтиняха с 1,5%.

Терапевтичният фокус на Horizon се припокрива с този на Amgen, който произвежда лекарството Enbrel за автоимунни заболявания, като псориазис и анкилозиращ спондилит. Такива терапии често се тестват и използват при голямо разнообразие от показания, след като първоначално са достигнали до пазара, което може да увеличи продажбите.

Horizon получава почти половината от годишните продажби на стойност 3,6 млрд. долара от Tepezza, медикамент за лечение на болезнено автоимунно състояние, свързано с щитовидната жлеза. През октомври Amgen придоби друга фармацевтична компания с подобен фокус - ChemoCentryx Inc.

Големите производители на лекарства подновяват търсенето на иновативни терапии, особено за такива, които лекуват редки болести и рак. Сделката за Horizon е най-голямата във фармацевтичния сектор, откакто AstraZeneca Plc придоби Alexion Pharmaceuticals за 39 млрд. долара през 2020 г.

Horizon разработва лекарства за различни състояния, включително лупус, алопеция, артрит и отхвърляне на бъбречен трансплант.

Amgen е изправен пред заплахата от спад на приходите, тъй като лекарствата, които в момента носят много пари на компанията, ще загубят патентната си защита през следващите години.

Сделката има потенциала да осигури тласък на продажбите на Amgen, заявиха нейните ръководители по време на разговор с инвеститори. „Възхищаваме се на успеха на Horizon от известно време и проучихме внимателно техния бизнес“, каза главният изпълнителен директор на Amgen Робърт Брадуей. „И когато ни беше предоставена тази възможност, бяхме готови да действаме бързо“, допълни той.

В неделя Sanofi SA отпадна от надпреварата за Horizon, като заяви, че цената е станала твърде висока, следвайки стъпките на подразделение на Johnson & Johnson по-рано този месец. Френският производител на лекарства посочи, че „очакванията за цена на сделката не отговарят на нашите критерии за създаване на стойност“.

Борсовото представяне на базираната в Калифорния Amgen надмина тези на своите конкуренти през 2022 г., като нейните акции поскъпнаха с 24% до петък до пазарна капитализация от около 149 млрд. долара. Миналия месец Amgen отчете приходи и печалба над прогнозите на анализаторите, тъй като 11 лекарства записаха рекордни тримесечни продажби и компанията държеше оперативните разходи под контрол.

От Amgen очакват придобиването на Horizon да увеличи печалбата на акция, започвайки от 2024 г.

Amgen ще финансира покупката с мостов кредит за 28,5 млрд. долара от Citigroup Inc. и Bank of America Corp. За втори път тази година двете банки се обединяват, за да консултират и финансират голяма сделка след работата си с Philip Morris International Inc. по покупката на Swedish Match.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:34 | 12.12.22 г.
fallback
Още от Здравеопазване виж още