Испанската Deoleo, най-големият производител на зехтин в света, смята, че един от най-предизвикателните моменти в историята на индустрията изглежда е към своя край, като се очаква цените на „течното злато“ да паднат почти наполовина от най-високото си ниво през следващите месеци, съобщава CNBC.
Продължителен период на екстремни метеорологични условия и суша в Южна Европа, предизвикани от изменението на климата, повлия сериозно на реколтата от маслини през последните години, което доведе до главозамайващо покачване на цените, изненадало както ветераните в индустрията, така и потребителите.
Недостигът на зехтин, основна съставка в средиземноморската кухня, тласна индустрията в кризисен режим, разпали страховете за несигурност при храните и дори предизвика скок на престъпността в испанските супермаркети.
Оттогава обаче цените се охладиха, като оценките на индустрията сочат към значително подобрени реколти през сезон 2024-2025 г. особено в ключови страни производителки като Испания, Гърция и Тунис.
„Въпреки че има стъпки към подобрение, не би било съвсем точно да се каже, че кризата е приключила“, каза Мигел Анхел Гузман, главен търговски директор на Deoleo, пред CNBC.
„Все още преминаваме през фаза на напрежение в цените на зехтина, особено на по-висококачествените масла като екстра върджин“, каза той, отбелязвайки, че все още има известна пазарна несигурност преди реколтата от маслини за сезон 2024-2025 г.
„Въпреки това перспективите са положителни за следващите месеци, като се очаква пазарът да започне да се стабилизира и се очаква нормалността постепенно да се възстанови с напредването на новата реколта и увеличаването на предлагането“, каза Гузман.
Deoleo, производителят на познати марки като Bertolli и Carbonell, през лятото описа перфектната буря от предизвикателства като „един от най-трудните моменти в историята на сектора“ и призова за „дълбока трансформация“ на индустрията.
Цените на зехтина екстра върджин в испанския регион Андалусия са около 6 евро за килограм към 6 ноември, според Expana, фирма за пазарно проучване, фокусирана върху селското стопанство и храните. Това е спад от около 19% на месечна база и близо 35% от рекордния връх от 9,2 евро през януари.
Испания отговаря за повече от 40% от световното производство на зехтин, което я прави ориентир за цените.
Според Гузман облекчаването на цените се очаква да започне „между ноември, декември и януари, ако времето и условията за прибиране на реколтата останат стабилни през следващите седмици“.
„Индикациите са, че ако всичко се развие нормално, особено ако дъждовете продължат да благоприятстват производството, можем да видим низходяща тенденция в цените през 2025 г.“, добави той.
Според Deoleo цените на зехтина трябва да паднат до около 5 евро за литър, рязък спад от върховете от 9 до 10 евро, които се превърнаха в норма в испанските супермаркети тази година.
„Тази цена би била разумна в контекста на повишено производство, което би облекчило пазарното напрежение и би улеснило постепенното нормализиране на цените след период, белязан от нестабилност“, каза Гузман.