fallback

Най-големият производител на зехтин в света очаква цените да паднат наполовина

Перспективите са положителни за следващите месеци, като се очаква пазарът да започне да се стабилизира, посочва Мигел Анхел Гузман, главен търговски директор на Deoleo

11:00 | 16.11.24 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Испанската Deoleo, най-големият производител на зехтин в света, смята, че един от най-предизвикателните моменти в историята на индустрията изглежда е към своя край, като се очаква цените на „течното злато“ да паднат почти наполовина от най-високото си ниво през следващите месеци, съобщава CNBC.

Продължителен период на екстремни метеорологични условия и суша в Южна Европа, предизвикани от изменението на климата, повлия сериозно на реколтата от маслини през последните години, което доведе до главозамайващо покачване на цените, изненадало както ветераните в индустрията, така и потребителите.

Недостигът на зехтин, основна съставка в средиземноморската кухня, тласна индустрията в кризисен режим, разпали страховете за несигурност при храните и дори предизвика скок на престъпността в испанските супермаркети.

Оттогава обаче цените се охладиха, като оценките на индустрията сочат към значително подобрени реколти през сезон 2024-2025 г. особено в ключови страни производителки като Испания, Гърция и Тунис.

„Въпреки че има стъпки към подобрение, не би било съвсем точно да се каже, че кризата е приключила“, каза Мигел Анхел Гузман, главен търговски директор на Deoleo, пред CNBC.

„Все още преминаваме през фаза на напрежение в цените на зехтина, особено на по-висококачествените масла като екстра върджин“, каза той, отбелязвайки, че все още има известна пазарна несигурност преди реколтата от маслини за сезон 2024-2025 г.

„Въпреки това перспективите са положителни за следващите месеци, като се очаква пазарът да започне да се стабилизира и се очаква нормалността постепенно да се възстанови с напредването на новата реколта и увеличаването на предлагането“, каза Гузман.

Deoleo, производителят на познати марки като Bertolli и Carbonell, през лятото описа перфектната буря от предизвикателства като „един от най-трудните моменти в историята на сектора“ и призова за „дълбока трансформация“ на индустрията.

Цените на зехтина екстра върджин в испанския регион Андалусия са около 6 евро за килограм към 6 ноември, според Expana, фирма за пазарно проучване, фокусирана върху селското стопанство и храните. Това е спад от около 19% на месечна база и близо 35% от рекордния връх от 9,2 евро през януари.

Испания отговаря за повече от 40% от световното производство на зехтин, което я прави ориентир за цените.

Според Гузман облекчаването на цените се очаква да започне „между ноември, декември и януари, ако времето и условията за прибиране на реколтата останат стабилни през следващите седмици“.

„Индикациите са, че ако всичко се развие нормално, особено ако дъждовете продължат да благоприятстват производството, можем да видим низходяща тенденция в цените през 2025 г.“, добави той.

Според Deoleo цените на зехтина трябва да паднат до около 5 евро за литър, рязък спад от върховете от 9 до 10 евро, които се превърнаха в норма в испанските супермаркети тази година.

„Тази цена би била разумна в контекста на повишено производство, което би облекчило пазарното напрежение и би улеснило постепенното нормализиране на цените след период, белязан от нестабилност“, каза Гузман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:44 | 16.11.24 г.
fallback
Още от Земеделие виж още