fallback

ЕК одобри 168,9 млн. евро държавна помощ за българските земеделци

Средствата се предоставят по две схеми за преодоляване на последиците от войната на Русия срещу Украйна

15:53 | 17.10.24 г.

Европейската комисия (ЕК) одобри държавна помощ в размер на общо 168,9 млн. евро (над 330 млн. лв.) за българските земеделски стопани, съобщават от пресслужбата на институцията. Около 84 млн. евро (164 млн. лв.) са за подпомагане на производителите на зърно и маслодайни култури и още 84,9 млн. евро (166 млн. лв.) са за подпомагане на фермерите от други сфери, засегнати от войната на Русия срещу Украйна.

Земеделските стопани ще могат да получат финансовата подкрепа под формата на преки безвъзмездни плащания. Първата мярка е насочена към производители на определени зърнени и маслодайни култури (пшеница, ечемик, рапица, царевица и слънчоглед), изложени на риск от трудностите на селскостопанския пазар заради руската агресия в Украйна.

Втората мярка ще бъде за първични селскостопански производители в секторите, свързани с едри и дребни преживни животни, пчелни колонии, плодове и зеленчуци, маслодайна роза, лозя и тютюн, отново заради преодоляване на затрудненията, предизвикани от войната на Русия срещу Украйна.

Според комисията финансовата помощ е в съответствие с условията по Временната рамка за държавна помощ при кризи и преход, които предвиждат помощта да не надвишава 280 хил. евро на бенефициер и да се предоставя не по-късно от 31 декември 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:53 | 17.10.24 г.
fallback
Още от Земеделие виж още