fallback

"Ел Би Булгарикум“ и японската „Мейджи“ създават съвместна научноизследователска лаборатория

Ще се търсят нови научни доказателства за здравословните свойства на българското кисело мляко

12:03 | 17.10.24 г.

"Ел Би Булгарикум“ и японската „Мейджи“ създават съвместна научноизследователска лаборатория, съобщават от Министерството на икономиката и индустрията.

На официална церемония, в присъствието на министъра на икономиката и индустрията Петко Николов и посланика на Япония у нас Н.Пр. Хисаши Мичигами, бе подписан договор за създаването на лаборатория на световно ниво у нас.

Основната цел на лабораторията ще бъде допълнителното изследване на полезните съставки на българската закваска и да се търсят нови научни доказателства за здравословните свойства на българското кисело мляко.

Изпълнителният директор на българската държавна млекопреработвателна компания „Ел Би Булгарикум“ Живко Живков и управляващият изпълнителен директор по научна и развойна дейност и член на борда на японската корпорация „Мейджи“ Шигеру Танигучи подписаха 10-годишен договор за стратегическо партньорство и създаване на първата съвместна научноизследователска лаборатория в областта на млечнокиселите бактерии.

Споразумението предвижда в новия научен център, който ще се намира в София, да се провеждат съвместни изследвания и развойна дейност от научноизследователски екипи на двете държави.

Основен фокус на изследванията ще бъдат бактериалните видове Lactobacilus bulgaricus и Streptococcus thermophilius, които са от български произход, изолирани са на територията на България и са изключителна нейна собственост. В новия научен център ще се осигури работа с най-модерни високотехнологични съоръжения и най-съвременни методи за откриване на нови здравни ползи от употребата на българското кисело мляко като продукт, който е национално богатство.

„Днес е важен ден за двустранните българо-японски отношения. Създаваме нещо, което ще остане в историята“, каза министър Николов.

„Очакваме съвместният научен център на „Ел Би Булгарикум“ и „Мейджи“ да се превърне в основа за създаване на изключително ценни иновации за човешкото здраве", коментира още икономическият министър. Той подчерта, че с подписания договор ще се надгради постигнатото дотук ползотворно сътрудничество между компаниите и ще продължи и занапред.     

„Това е значима стъпка напред не само за нашата компания, но и за българската млечна индустрия, която ще продължи да се утвърждава на международните пазари. Благодаря на нашите партньори от „Мейджи“ за конструктивния диалог – заедно гледаме в една посока, посветени на мисията да популяризираме българското кисело мляко по света”, каза изпълнителният директор на „Ел Би Булгарикум“ Живко Живков.

От своя страна, изпълнителният директор по научна и развойна дейност и член на борда на японската корпорация „Мейджи“ Шигеру Танигучи посочи, че у нас ще бъдат изпратени най-добрите японски изследователи.

„Ел Би Булгарикум“ и Мейджи имат установени над 50-годишни традиции и партньорство. Благодарение на тях в Япония от десетилетия се произвежда кисело мляко с българска закваска, направено по лиценз на националната ни млекопреработвателна компания. Подписването на договора за съвместната научноизследователска лаборатория се приема от двете страни за потвърждение и продължение на досегашното успешното партньорство. На официалната церемония, която се проведе в Министерството на икономиката и индустрията присъстваха още заместник-министърът на икономиката и индустрията д-р Давид Сукалински, представители на ДКК и на японската корпорация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:03 | 17.10.24 г.
fallback
Още от Земеделие виж още