fallback

Правителството отпуска още 125 млн. лв. за земеделците

Те са част от втория транш на плащанията, предвидени за преодоляване на последиците в земеделието от войната в Украйна

14:29 | 15.10.24 г.

Правителството одобри отпускането на още 125 млн. лв. по бюджета на Държавен фонд „Земеделие“ в помощ на земеделските стопани за преодоляване на последиците от войната в Украйна, съобщават от правителствената пресслужба.

Средствата ще бъдат осигурени и изплатени към земеделските стопани в срок до 30 ноември 2024 г.

Парите се отпускат за довършване на плащанията по втория транш от т.нар. „украинска помощ“, след като в началото на октомври бяха осигурени 200 млн. лв. по схемата за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна. Средствата вече са изплатени на земеделските стопани от първичното селскостопанско производство и производители на зърнени и маслодайни култури.

Заради забавянето на втория транш, който трябваше да бъде изплатен до 30 септември 2024 г., земеделските стопани заплашиха с протести и се заканиха да блокират пътища и граници. Финансовата помощ беше договорена при поредица от срещи между правителството и земеделци през февруари след серия от протести.

В края на миналата седмица служебният министър на земеделието Георги Тахов заяви, че фермерите ще получат цялата обещана финансова помощ от 325 млн. лв. Той е заявил искане към Министерството на финансите средства за земеделците да бъдат осигурени и за следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:29 | 15.10.24 г.
fallback
Още от Земеделие виж още