fallback

Близо 4,6 млн. лева получиха земеделски стопани заради щети от природни бедствия

Държавната помощ е за селскостопански производители с констативни протоколи, издадени до 31 юли тази година за 100% пропаднали площи

16:28 | 11.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

319 земеделски стопани получиха над 4,586 млн. лв. за компенсиране на щетите от природни бедствия, съобщиха от ДФ „Земеделие“.

Подпомагането по схемата е за „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия“.

Директната държавна помощ е за напълно унищожени култури. Тя е до 80% от действителните разходи за отглеждане на плодове и зеленчуци и до 40% за зърнено-житните и маслодайни култури пшеница, ечемик, царевица и слънчоглед.

Съгласно схемата, земеделските стопани, които не са сключили застраховки, получават 50% от допустимия размер за подпомагане, напомнят от ДФЗ.

Със средствата са подпомогнати стопани, които притежават констативни протоколи, издадени до 31 юли тази година за 100% пропаднали площи за щети, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия през 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:29 | 11.10.24 г.
fallback
Още от Земеделие виж още