fallback

ЕК предложи отлагане на правилата за обезлесяване с една година

Предложението трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и от страните членки

15:27 | 02.10.24 г. 2

Европейската комисия (ЕК) предложи в сряда отлагане на закона за борба с обезлесяването на световно ниво, поддавайки се на огромния натиск от страните производителки на суровини, и индустриите.

Съгласно предложението Европейският съюз (ЕС) ще отложи въвеждането в сила на закона до 30 декември 2025 г. за големите компании и до 30 юни 2026 г. за микро- и малките предприятия. Тъй като всички инструменти за прилагане са технически готови, допълнителните 12 месеца могат да послужат като период на поетапно въвеждане, за да се гарантира правилното и ефективно прилагане, се казва в прессъобщение от Комисията.

Правилата целят да ограничат онази част от обезлесяването, за която ЕС е отговорен чрез вноса си на ключови стоки като кафе, какао, соя и говеждо месо. Предложението на Комисията ще трябва да бъде одобрено както от Европейския парламент, така и от Съвета на ЕС.

Заедно с предложението ЕК публикува и насоки за ефективно и прагматично изпълнение на правилата.

Световните земеделски лидери от Бразилия до Индонезия остро разкритикуваха плановете на ЕС, тъй като се опасяват, че регламентът несправедливо ще накаже дребните земеделски производители и ще ограничи износа на ключови култури. Напоследък обаче има оплаквания от самите държави членки, а многобройни браншови групи предупреждават за предстоящи смущения в доставките и инфлация, припомня Bloomberg.

Правилата налагат сложни системи за проследяване, като вносителите трябва да събират точни данни, за да идентифицират парцелите земя, където са отглеждани стоките. Компаниите трябва да гарантират, че продуктите, които внасят, не са произведени на площи, обезлесени или увредени след 2020 г.

Опасенията относно спазването на изискванията накараха търговците на кафе да се запасят с кафе на зърна преди крайния срок, а един от най-големите пекари предупреди, че европейските потребители ще плащат повече, когато регламентът влезе в сила. През септември група от производители на какао заяви, че законът се е насочил към „критичен провал“.

Фючърсите на кафе робуста поевтиняха с около 2% в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:27 | 02.10.24 г.
fallback
Още от Земеделие виж още