fallback

Владимир Иванов, ДКСБТ: Има свръхпроизводство на зърнени култури въпреки климата

Съчетават се много неприятни фактори – ниски добиви и ниска цена, което не е добре за нашите производители, каза председателят на ДКСБТ

12:01 | 17.09.24 г.

В България имаме много добра реколта на зърнени култури, независимо че на определени места имаше пропадане и засушаване. Това заяви Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

В момента има свръхпроизводство на зърнени култури, независимо от климатичните проявления, а Русия има експортен потенциал – макар и по-малък от миналата година, от 62 млн. тона, каза Иванов.

„Като цяло световното търсене, въпреки неговото засилване, не може да отговори на това предлагане и сме свидетели на твърде ниска цена. Борсовите индикации [за цената на пшеницата] показват около 200 долара. Пазарът ще е много труден и много трудно ще реализираме“, каза още той.

Иванов обърна внимание, че цената на царевицата е под 200 долара и това е нивото отпреди 15-20 години.

Според него в целия зърнен сектор има стабилно предлагане и потребителите няма да усетят промени.  

„От гледна точка на световния пазар цената ще остане ниска. Съчетават се много неприятни фактори – ниски добиви и ниска цена, което не е добре за нашите производители“, каза той.

Слънчогледовото семе е на стабилни нива от две години, като нерафинираното олио е достигнало над 1000 долара за тон. Реколтите са стабилни в целия регион, включително Русия и Украйна, и няма никакъв фактор, който да раздвижи цените на дребно нагоре, освен ако не говорим за чиста спекулация или засилване на геополитическото напрежение, което да измени пазара, каза Иванов.

Относно цените на стоките от малката потребителска кошница председателят на ДКСБТ посочи, че в момента са по-ниски спрямо миналата година.

Ако от всички 30 продукта от малката потребителска кошница закупим по единица – миналата година потребителската кошница е била на 92 лв., а сега в 90 лв., каза той. Последните седмици обаче се наблюдава слаб възходящ тренд. Това е нормално за средата на септември с навлизането в зимния период на ценообразуване, обясни Иванов.

„Въпреки възходящия тренд в момента по-голямата част от плодовете и зеленчуците са на по-ниски цени в сравнение с миналата година. При основните хранителни продукти наблюдаваме доста сериозен стабилитет“, каза още той.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:01 | 17.09.24 г.
fallback
Още от Земеделие виж още