fallback

Компаниите разработват все повече нови начини за отглеждане на какао и шоколадови алтернативи

Цената на какаото се повиши по-рано тази година поради търсенето и проблемите с реколтата

13:42 | 04.09.24 г.

Изменението на климата засяга дъждовните гори, в които се отглеждат изключително чувствителните какаови зърна, но любителите на шоколада не трябва да се отчайват – или поне така твърдят компании, които проучват други начини за отглеждане на какао или разработват негови заместители, пише AP.

Учени и предприемачи работят върху начини за производство на повече какао, които се простират далеч отвъд тропиците - от Северна Калифорния до Израел.

California Cultured, която се занимава с отглеждане на растителни клетъчни култури, добива какао от клетъчни култури в предприятие в Уест Сакраменто, щата Калифорния, и планира да започне да продава продуктите си през следващата година. Тя поставя клетките на какаовите зърна в съд със захарна вода, така че те се размножават бързо и достигат зрялост за една седмица, а не за шест до осем месеца, колкото отнема традиционната реколта, обяснява Алън Пърлщайн, главен изпълнителен директор на компанията. Процесът също така вече не изисква толкова много вода или тежък труд.

„Виждаме, че търсенето на шоколад чудовищно надхвърля това, което ще бъде налично като количество“, казва Пърлщайн. „Наистина не виждаме друг начин, по който светът би могъл значително да увеличи предлагането на какао или да го запази на достъпни нива, без да се влоши състоянието на околната среда или да се направят други значителни разходи.“

Какаовите дървета растат на около 20 градуса северно и южно от екватора в райони с топло време и обилни дъждове, включително Западна Африка и Южна Америка. Очаква се изменението на климата да доведе до изсушаване на земята под въздействието на допълнителната топлина. Затова учени, предприемачи и любители на шоколада измислят начини за отглеждане на какао и за повишаване на устойчивостта на културата и на вредителите, както и за създаване на алтернативи на какаото с вкус на шоколад, за да се отговори на търсенето.

Пазарът на шоколад е огромен, като според Националната асоциация на производителите на сладкарски изделия продажбите в САЩ са надхвърлили 25 млрд. долара през 2023 г. Много предприемачи залагат на това, че търсенето ще расте по-бързо от предлагането на какао. Компаниите тестват начини да увеличат предлагането с какао на клетъчна основа или да предложат алтернативи, произведени от продукти, вариращи от овес до рожков, които се пекат и ароматизират, за да се получи шоколадов вкус.

Цената на какаото се повиши по-рано тази година поради търсенето и проблемите с реколтата в Западна Африка, дължащи се на болести по растенията и промени в климатичните условия. Регионът произвежда по-голямата част от какаото в света.

„Всичко това допринася за потенциална нестабилност в доставките, така че за тези фирми, които отглеждат какао в лаборатория или го заместват, е привлекателно да мислят за начини да заменят тази съставка, която познаваме като шоколадов вкус“, казва Карла Д. Мартин, изпълнителен директор на Института за фино какао и шоколад и преподавател по африкански и афроамерикански изследвания в Харвардския университет.

Иновациите се дължат главно на търсенето на шоколад в САЩ и Европа, казва Мартин. Въпреки че три четвърти от какаото в света се отглежда в Западна и Централна Африка, само 4% от него се консумира там.

Стремежът към производство на какао на закрито в САЩ идва след като други продукти, като пилешкото месо, вече могат да бъдат отглеждани в лаборатории. Това се случва и в момент, когато рафтовете на супермаркетите се пълнят с променящи се варианти на пакетирани изделия. Това според разработчиците на какаови алтернативи показва, че хората са готови да опитат нещо, което изглежда и има вкус на шоколадова бисквита, дори ако съдържа заместител на какаото.

Те заявяват, че се надяват да се възползват и от нарастващото съзнание на потребителите за това откъде идва храната им и какво е необходимо за нейното отглеждане, особено за използването на детски труд в какаовата индустрия.

Planet A Foods в Планег, Германия, твърди, че вкусът на шоколада на масовия пазар се дължи основно на ферментацията и печенето при производството му, а не на самите какаови зърна. Основателите на фирмата са изпробвали различни съставки - от маслини до морски водорасли, и са се спрели на смес от овес и слънчогледови семки като най-добрата на вкус алтернатива на шоколада, казва Джесика Карч, говорител на компанията. Наречена е „ChoViva“, като може да се използва и в печива.

„Идеята не е да заменим висококачествения 80% черен шоколад, а наистина да имаме много различни продукти на масовия пазар“, каза Карч.

Докато някои се стремят да създадат алтернативни източници и заместители на какаото, други се опитват да увеличат предлагането на какао там, където то расте естествено. Mars, която произвежда M&Ms и Snickers, разполага с изследователски център в Калифорнийския университет в Дейвис, чиято цел е да направи какаовите растения по-устойчиви, казва Джоана Хву, старши директор на компанията по науката за какаовите растения. В съоръжението се съхранява жива колекция от какаови дървета, така че учените могат да изследват какво ги прави устойчиви на болести, за да помогнат на фермерите в страните производителки и да осигурят стабилни доставки на какаови зърна.

„Възприемаме това като възможност и като наша отговорност“, казва Хву.

В Израел също се полагат усилия за разширяване на предлагането на какао. Celleste Bio взема клетки от какаови зърна и ги отглежда на закрито, за да произвежда какао на прах и какаово масло, каза съоснователката Хане Волпин. След няколко години компанията очаква да може да произвежда какао, независимо от въздействието на климатичните промени и болестите - усилие, което привлече интереса на Mondelez, производителя на шоколада Cadbury.

Този подход е подобен на усилията, полагани от California Cultured, която планира да поиска разрешение от Американската агенция по храните и лекарствата да нарече своя продукт шоколад, защото според Пърлщайн той е точно такъв.

„В общи линии виждаме, че отглеждаме какао - просто по различен начин“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:42 | 04.09.24 г.
fallback
Още от Земеделие виж още