fallback

В земеделието в България влизат около 8% от инвестициите в икономиката

Страната ни представя храни и напитки на международното изложение "Агра 2024" в Словения

17:30 | 24.08.24 г.

Земеделието винаги е било жизненоважна част от българската икономика, заяви агроминистърът д-р Георги Тахов при официалното откриване на международното изложение "Агра 2024" в Горня Радгона, Словения, цитиран от ресорното ведомство.

Аграрният отрасъл създава около 4% от общата брутна добавена стойност от икономиката и осигурява заетост на около 6% от населението у нас. В сектора се инвестират около 0,8 – 1,2 млрд. евро годишно, или около 8% от инвестициите в икономиката на страната. Те са насочени най-вече към модернизация на стопанствата, постигане на стандарти за безопасност, опазване на околната среда, технологично обновление в земеделската дейност и  преработвателната индустрия.

България представя традиционни български храни и напитки на "Агра 2024", като е за първи път страна партньор на изложението, което се провежда за 62-ри път и ще продължи до 29 август.

Снимка: МЗХ

Българският щанд е разположен на площ от 160 кв. м, като 14 български изложители представят свои земеделски и хранителни продукти. На щанда са представени лавандулово и розово масло, биопродукти, месни и млечни изделия, мед, ядки и масла, шипкови продукти, вина от семейни изби.

"Показваме както традициите, така и иновации при храните и козметиката, разработени в отговор на специфични потребителски изисквания", заяви министърът на земеделието.

Снимка: МЗХ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:36 | 24.08.24 г.
fallback
Още от Земеделие виж още