fallback

Китай започва антисубсидийно разследване на вноса на млечни продукти от ЕС

Разследването е в отговор на заявление, подадено на 29 юли от Китайската млечна асоциация и Китайската асоциация на млечната промишленост

13:00 | 21.08.24 г.

Китай обяви в сряда антисубсидийно разследване на млечни продукти, произведени в Европейския съюз (ЕС) – още един ход в отговор на увеличенията на тарифите на блока за китайските електрически коли, съобщава South China Morning Post.

Разследваните продукти включват прясно и преработено сирене, както и некондензирано мляко и сметана без добавена захар или други подсладители, според съобщение на Министерството на търговията на Китай.

Ден по-рано ЕС намали изравнителните мита върху китайските производители на електромобили. Пекин категорично се противопоставя на въведените тарифи.

През юни Пекин започна антидъмпингово разследване на продукти от свинско месо, внасяни от ЕС.

През първите седем месеца на годината Китай е внесъл млечни продукти от ЕС, обхванати от процедурата, за над 315 млн. щатски долара, според данни на китайските митници.

Франция е най-големият износител на млечни продукти за Китай – износът на страната достига 115 млн. долара за периода януари-юли т.г. Италия е на второ място с 43 млн. долара.

Разследването е започнало в отговор на заявление, подадено на 29 юли от Китайската млечна асоциация и Китайската асоциация на млечната промишленост. Въз основа на заявлението разследването ще обхване 20 национални схеми за субсидии в полза на млечната промишленост и компании в ЕС, посочват от китайското търговско министерство. Схемите се прилагат в Австрия, Белгия, Хърватия, Чехия, Финландия, Италия, Ирландия и Румъния, според изявлението на министерството.

Разследването обхваща вноса от началото на април 2023 г. до края на март, докато периодът за оценка на индустриалните щети започва от 2020 г. до първото тримесечие на 2023 г., добавят от ведомството.

Проверката ще продължи до една година, но срокът ѝ може да бъде удължен с до 6 месеца при необходимост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:02 | 21.08.24 г.
fallback
Още от Земеделие виж още