fallback

Русия очаква лоша реколта и слаби добиви от пшеница

Сушата и температурни аномалии влошават качеството на зърнената продукция

16:12 | 19.08.24 г. 2

Реколтата от пшеница през тази година в Русия ще бъде лоша и със съществено намаление на добивите, сочат прогнозите на "СовЭкон", руска анализаторска компания, която следи търговията с пшеница в района на Черно море. Според цитираните данни през тази година добивите ще достигнат 82,9 млн. тона спрямо 92,8 млн. тона от миналата реколта и средното за последните пет години 85,7 млн. тона.

Причините са лошите метеорологични условия и намаляването на засадените площи - 28,5 млн. хектара спрямо 29,8 млн. хектара през миналата година, според данните на "Росстат".

Сушата и ниските температури в късната пролет намаляват добивите в Южния регион с 0,1 млн. тона на хектар до 3,7 млн. тона. В централните части на Русия добивите намаляват до 3,8 млн. тона, допълват експертите.

Прогнозите на експертите са за спад на реколтата от царевица - с 1,2 млн. тона до 13,4 млн. тона, заради сушата и високите температури в южните части на Русия. Производството на ечемик обаче ще се повиши, макар и с 0,7 млн. тона, до 19,3 млн. тона, което се дължи на добрите условия в района на Волга.

Износът на пшеница намалява до 3,2 млн. тона през юли спрямо 4,5 млн. тона година по-рано. Средно за последните пет години износът на руска пшеница се движи около нивото от 3 млн. тона.

Прибирането на реколтата започна много по-рано от обичайното заради температурните аномалии в части от Русия. Например в началото на юли са прибрани 6,9 млн. тона спрямо 0,2 млн. тона през миналия юли. По тази причина и складовете на производителите са пълни до рекордно ниво за този етап от годината - 20,3 млн. тона към края на юли, което е с 21% повече спрямо същия период на 2023 гоидна.

Увеличеното предлагане на пазара, свързано с по-ранното прибиране на реколтата, свива цената на руската пшеница до 14 750 рубли (164,60 долара) за тон. В същото време заради намалените добиви може да се очаква ръст в следващите месеци.

Русия е основен доставчик на зърнени храни от региона в конкуренция с Украйна. Праз тази година добивите на пшеница в Украйна намаляват с 25% до 20,7 млн. тона, което е съчетание на загубата на селскостопански площи заради войната и лошото време. Площите, засадени с царевица и слънчоглед, остават без промяна, сочат данни на JRC MARS, цитирани от Европейската комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:04 | 19.08.24 г.
fallback
Още от Земеделие виж още