fallback

Експерт: Има проблеми в различни сектори на земеделието, но се търсят решения

Някои земеделски производители ще достигнат тавана за т. нар. „украинска помощ“, каза Костадин Костадинов от БАК

12:03 | 19.08.24 г.

Има проблеми в различните сектори на земеделието, но се търсят варианти да се насърчи родното производство. Това каза председателят на Българската аграрна камара (БАК) Костадин Костадинов пред Bulgaria ON AIR.

„Има проблеми в овощарството, в плодове и зеленчуци. Всичко това е един процес. Търсим варианти и възможности за работа със страната, с Министерството на земеделието и Министерството на финансите. Няма редовен парламент, който да приеме закони, правим всичко на парче, от днес за утре, и се надявам на едно нормално правителство", каза още председателят на аграрната камара.

По думите му в момента българското земеделие в момента е в колапс поради метеорологичните условия заедно с други фактори като последиците от войната в Украйна. Той коментира отпуснатите средства по втория транш от помощта за земеделските производители, предвидена за преодоляване на последиците от войната в Украйна.

„През февруари разписахме споразумение с правителството за получаване на първи транш и евентуално втори по украинската помощ. Надявахме се да има актуализация на бюджета юни месец или в края на юли, но това не се случи“, каза Костадинов. Той уточни, че е било решено средствата да бъдат осигурени след редица срещи с министъра на земеделието и храните Георги Тахов и министъра на финансите Людмила Петкова.

По думите му помощта е така конфигурирана, че има таван на държавните помощи.

„Срокът е 30 септември тази година, като средствата, които ще се получат, са определени нормативно, които бяха предната година. По различните сектори има ставки, които са за животновъдство, овощарство, за зърнопроизводство и трябва да се спазват“, обясни той.

По думите му през този период за получаване на помощта ще има производители, които достигат тавана за тези средства и няма да получат подпомагане. Прагът за помощта е 280 хил. евро.

„Миналата и по-миналата година по наше искане България представи пред Европейския съюз възможности за ограничаване на този внос от Украйна в ЕС. Българското производство на 70-80% беше защитено", каза още Костадинов.

Целия коментар гледайте във видеото.

Още видеа гледайте в сайта на Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:03 | 19.08.24 г.
fallback
Още от Земеделие виж още