fallback

МЗХ подготвя второ изменение на Стратегическия план в диалог с браншовите организации

Всички промени изискват ново разписване на алгоритъма за кандидатстване, проверки и контрол, и разплащане и призова за облекчаване на процесите, изтъкват от ДФЗ

21:30 | 15.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

Министерството на земеделието и храните подготвя второ изменение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 г. в диалог с браншовите организации, заяви заместник-министърът на земеделието и храните д-р Лозана Василева на среща със сектора.

Тя съобщи, че са постъпили редица предложения от земеделските организации и всички са разгледани

„Диалогът с всички заинтересовани страни е изключително важен и преди комуникацията с Европейската комисия искаме да чуем вашите предложения, за да стигнем заедно до най-правилните решения как да изменим Стратегическия план“, заяви Василева.

Експерти от министерството представиха пред бранша изменения, касаещи екосхемите, биологичното растениевъдство, хуманно отношение към животните и др. с цел облекчаване на условията за изпълнение от страна на кандидатите.

По време на срещата браншовите организации представиха становища за изменение на някои интервенции в Стратегическия план. Участниците в дискусията обсъдиха предложението за обединяване на три екосхеми в една - за намалено използване на пестициди, за запазване и възстановяване на почвения потенциал и за разнообразяване на отглежданите култури, направено от Националната асоциация на зърнопроизводителите. От страна на браншовите организации бяха представени както становища „за“, така и „против“ трансформацията.

От сектор „Животновъдство“ направиха предложения за промени в подпомагането на автохтонните породи, за преизчисляване на съотношението за гъстота на пасищните животни,  за намаляване на административната тежест, за комбиниране на екосхемите за биоживотновъдство и хуманно отношение.

„Предстои да бъдат разгледани всички направени предложения, като ще вървим в посока опростяване и облекчаване на административната тежест, за да действаме в ритъм при стартирането на приеми и разплащания, и да постигнем максимално добър ефект за сектора“, каза в заключение Василев.

Заместник-изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) Петя Славчева коментира, че всички промени изискват ново разписване  на алгоритъма за кандидатстване, проверки и контрол, и разплащане и призова за облекчаване на процесите.

Василева представи графика, в който е необходимо да бъдат подготвени измененията в Стратегическия план, провеждане на Комитет за наблюдение през септември и изпращане на предложение за изменение към Европейската комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:57 | 15.08.24 г.
fallback
Още от Земеделие виж още