fallback

Екостандартите за добро земеделие ще се прилагат при облекчени условия

Целта на изменението е да се намали финансовата и административна тежест за земеделските стопани при прилагането им

16:20 | 08.08.24 г.

Четири от стандартите за добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС 5, 6, 7 и 8) от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023 – 2027 г. ще се прилагат при облекчени условия за стопаните, съобщават от Министерството на земеделието и храните. Промените са предварително обсъдени с бранша.

Целта на изменението е да се намали финансовата и административна тежест за земеделските стопани при прилагането им, които бяха установени в различни държави членки на ЕС при прилагането на Общата селскостопанска политика през 2023 г. Според промените, одобрени от Европейския парламент през пролетта, малките стопанствата до 10 хектара са освободени от проверки и санкции по отношение на предварителните условия.

В стандарт за ДЗЕС 6 „Поддържане на минимална почвена покривка през периоди, които са най-чувствителни“, e определен чувствителен период от 1 юни до 30 септември. През него е задължително върху минимум 80% от цялата обработваема площ на земеделското стопанство да се поддържа минимална почвена покривка. На стопаните се предоставя възможност при изпълнението на стандарта да осигурят последваща култура в рамките на 2 седмици след премахването на предходната растителна покривка, а за култура рапица – в рамките на 3 седмици. При трайните насаждения през чувствителния период се извършва укрепване на междуредията чрез затревяване, засяване с покривни култури или мулчиране с цел осигуряване на минимална почвена покривка върху минимум 50% от тяхната площ.

Облекченията предвиждат при ДЗЕС 7 – „Сеитбооборот (ротация) на културите върху обработваема земя, с изключение на култури, отглеждани под вода или диверсификация на културите“ да се осъществява с ротация или с диверсификация. При избор на ротация изискването е да се спази най-малко 3-годишен цикъл на сеитбообращение.

В ДЗЕС 8 „Запазване на непроизводствени обекти и площи за подобряване на биологичното разнообразие в земеделското стопанство“ отпада изискването за заделяне на 4% непроизводствени площи (в т. ч. земя под угар). Остава задължението за запазване на съществуващите особености на ландшафта (отделни дървета, дървета в редица, синори, живи плетове или дървета в група и тераси). При прилагането на стандарти 5, 6, 7 или 9 за ДЗЕС се допускат временни дерогации от изискванията като срокове и периоди, когато метеорологичните условия не позволяват изпълнението им през съответната година.

Екорегулациите, заедно с безмитния внос от Украйна, бяха основните причини за протестите на земеделските производители в цяла Европа от началото на годината. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:20 | 08.08.24 г.
fallback
Още от Земеделие виж още