fallback

Ще продължат ли производители на плодове и зеленчуци да се отказват от работата си

Административни пречки с Наредба №Н-5 намалява желанието на градинари да произвеждат земеделска продукция у нас, посочи Мариана Милтенова

21:55 | 08.08.24 г.

Административни пречки намаляват желанието на българите да произвеждат земеделска продукция у нас. За това предупреди в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите в България. В Наредба №Н-5 на Министерството на финансите за фискален контрол върху движението на стоки с висок фискален риск се включват и плодове и зеленчуци, което създава големи проблеми за производителите., обясни тя и напомни, че проблемът е от октомври миналата година, но сега ескалира при винопроизводителите.

„Изискванията около наредбата включват при продажбата на дадена продукция към търговец, производителите трябва да изпратят уведомление към Националната агенция за приходите, в което се описва подробна информация за шофьора и превоза, включително час на тръгване и пристигане, обем и вид на стоката и на каква цена ще бъде продавана“, обясни тя какво са задължени да правят производителите. По думите ѝ секторът се бори с множество проблеми, включително и липсата на кадри, а сега на производителите им се налага да наемат още един човек, който да отговаря за административните пречки около наредбата.

Милтенова съобщи, че Националният съюз на градинарите в България е провел срещи с управляващите, но те са без резултат и „недомислената наредба остава в сегашния си вид“. И разкри, че на среща с НАП препоръките, които са получили, са били да използват МПС по-леки от 3500 килограма, тъй като при превоза на стоки с тях не се изисква уведомление. По думите ѝ няма страна-членка на ЕС с подобрен регламент.

Председателят на Националния съюз на градинарите в България коментира, че вече около 20% от плодовете и зеленчуците, които българите консумират, са произведени в страната, но настоява да се вземат мерки срещу нормативните ограничения за нашите производители. Според Милтенова, ако няма развитие по въпроса – в бранша са готови на протести.

„На фона на ограниченията, свързани с нормативната уредба, секторът се бори с множество проблеми като: липсата на работна ръка, сивия сектор, с напояването, климатичните промени и забраните за използване на определени препарати в ЕС“, изброи предизвикателствата пред производителите Милтенова. Тя смята, че липсва и контрол върху продажбите и вноса, затова много производители с малко земя внасят продукти от чужбина на много ниски цени, след което ги продават в страната на завишени суми, като ги представя за плодове и зеленчуци, произведени в България.

„Ние се борим да се изсветли сектора, но с тази наредба точно тези, които правят нарушенията и са „на тъмно“, се облагодетелстват и отново остават скрити от контрола. Ние като земеделски производители, за да получим европейско подпомагане, трябва да доказваме продажбите си с фактури и документи. Но хората, които формално се водят за земеделски производители и извършват сивата дейност, отново остават скрити“, коментира председателят на браншовата организация на градинарите.

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:56 | 08.08.24 г.
fallback
Още от Земеделие виж още