fallback

Туризмът и горещините изпратиха запасите от ориз в Япония на най-ниското ниво този век

Спадът на японската валута прави престоя в страната по-достъпен и привлича много чуждестранни посетители

10:34 | 05.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

Екстремните горещини и увеличаващият се туризъм допринесоха за намаляването на запасите от ориз в Япония и достигането до най-ниското им ниво през 21-ви век, съобщава AFP, като се позовава на запознати политически източници.

"Основните причини за това рекордно ниско ниво на запасите са спадът в производството през миналата година поради високите температури, съчетани с недостиг на вода, както и сравнително ниската цена на ориза в сравнение с цените на други култури като пшеницата", заяви Хироши Итакура, служител в Министерството на земеделието.

През септември 2023 г. Япония регистрира най-силната гореща вълна за последните 125 години, по данни на Агенцията за управление на пожарите и бедствията.

"Не сме в ситуация на недостиг на ориз", заяви Итакура и посочи увеличения ръст на чуждестранните туристи като една от причините за спада на запасите.

Япония посрещна рекорден брой от 17,78 млн. туристи през първата половина на 2024 г., с един милион повече, отколкото преди пандемията, според данни, публикувани в началото на месеца.

Спадът на японската валута прави престоя в страната по-достъпен и привлича много чуждестранни посетители, които харчат повече и наред със сувенирите залагат и на ястия на изгодни цени.

Търсенето на ориз обаче намалява и поради спада на населението на азиатската държава и промяната в хранителните навици на японците, които се ориентираха към нови нишестени храни като паста или картофи.

Въпреки това, за първи път от десет години, през последния отчетен период между юни 2023 година и юни 2024 г., продажбите на ориз са се увеличили, достигайки 7,02 милиона тона, по данни на Министерството на земеделието.

Търсенето на ориз от чуждестранните туристи също се е увеличило с 31 хил. тона, достигайки 51 хил. тона, допълват от земеделското министерство на страната

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:34 | 05.08.24 г.
fallback
Още от Земеделие виж още