fallback

Пожарите в България тази година са с 10% повече в сравнение с 2023 г.

Основната причина за пожарите е човешка дейност, каза директор „Пожарна безопасност и защита на населението“

10:49 | 24.07.24 г.

Като брой пожарите в страната тази година са с над 10% повече в сравнение с миналата. Това каза пред bTV главен комисар Александър Джартов, директор на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Той отчете, че с пожарите през юли са опожарени изключително големи площи - стотици хиляди декари гори, селскостопански територии, треви и храсти.

„На територията на страната в момента няма активни пожари, остава притеснението за пожара, който е на територията на Гърция и е в близост до българската граница“, уточни Джартов. Според него вероятно новата реалност за нас ще е редуване на пожари с наводнения и трябва да се адаптираме към тези условия.

В борбата с пожарите най-съществено могат да помогнат летателните средства. „Особено по отношение на тези пожари, които бяха в района на Хасковска и Ямболска област. Там духа постоянно вятър и това за нас е голям проблем. Ние не можем да разположим екипи, които да се справят с пожара, защото представлява опасност за тях“, коментира директорът на пожарната.

Той подчерта, че през последните години непрекъснато се придобива нова техника.

„В момента сме в процедура по придобиване на нови пожарни автомобили. Техниката и личните предпазни средства са консуматив, те се повреждат и е необходимо да бъдат подменяни с нови съвременни“, уточни Джартов.

Относно помощта, която поискахме и получихме от други държави, директорът на пожарната обяви, че това е практика във всички европейски страни, особено в южните, където пожари има често. 

„Причините за пожарите е основно човешка дейност – обработване на земеделски земи, хвърлени цигари, палене на огън за приготвяне на зимнина. Много редки са случаите, в които имаме искри от далекопроводи или мълнии“, каза още директорът на пожарната.

Към момента на територията на страната няма активни пожари, съобщиха и от МВР. 

В погасяване на пожарите участваха стотици огнеборци, жандармеристи, полицаи, служители на горските стопанства, военни и доброволци. След задействане на Механизма за гражданска защита на Европейския съюз (ЕС) в гасенето на височинните пожари се включиха екипи от Испания и Чехия, на помощ се притекоха и турските огнеборци.

Над 100 пожара са потушени през изминалото денонощие, съобщиха на сайта си по-рано днес от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН). Звената на пожарната са реагирали на 167 сигнала за произшествия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:49 | 24.07.24 г.
fallback
Още от Земеделие виж още