fallback

Експерт: Заради сушата реколтата на слънчоглед ще е с по-ниско качество

Цените на олиото няма да се покачват панически като през 2022 г., увери Яни Янев от Сдружението на производителите на растителни масла

15:03 | 23.07.24 г.

Крайно неблагоприятните за развитието на слънчогледа и царевицата климатични условия ще се отразят и на добивите, и на качеството. Това каза пред Bulgaria ON AIR председателят на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти Яни Янев.

Тези високи температури се отразяват неблагоприятно на качеството на слънчогледа и ако обикновено е с масленост около 44%, сега пристигат проби с масленост 35%.

„Количество ще има, но маслото в него няма да бъде същото“, каза той.

По думите му цената на олиото се формира от цената на суровината. „В тази ситуация земеделските производители ще имат висока себестойност, ние като преработватели ще бъдем принудени да преработим повече слънчоглед, за да получим единица масло. Ще вложим и повече разходи, затова ще има и корекция на цената“, каза още Янев, но уточни, че цената се формира и от цените на външните пазари.

Трудно е да се каже дали цената на олиото ще се повиши, обясни той. Цената на олиото и цената на слънчогледа се влияе от външните цени на слънчогледа и на другите масла, каза Янев.

„И Русия, и Украйна, и Румъния също са засегнати от сушата. 75% от световното производство на слънчоглед е около Черно море, а там също са засегнати от сушата. И там ще има по-ниски добиви. Но пък юлските прогнози, които са общо за маслата, сочат, че световното производство на масла ще бъде с 4 млн. тона повече. Сега няма притеснение от покачване на цени. Това, което беше през 2022 година, няма да се случи и да се повтори. Тогава цените бяха панически“, каза Янев.

Той обърна внимание на тревогите на преработвателите заради намаления капацитет на работа.

„Някои предприятия ще работят с намален капацитет, което се отразява на себестойността. През миналата година имаше и спрени предприятия“, припомни той и посочи, че организацията му се е обърнала към Министерството на земеделието и храните и това на финансите с искане да не бъде спиран вносът от Украйна.

„При нас предишното правителство предизвика най-различни търговски бариери да не може да внасяме слънчоглед и ние изпуснахме да преработим над 1 млн. тона, ако бяхме успели да го внесем от Украйна", поясни той.

Янев отхвърли твърденията, че украинската продукция не е със същото качество като българската и обясни, че има контрол на границата и за момента не е установено нито едно нарушение.

„Това се говореше, за да се предизвика решение за спиране на вноса от Украйна“, каза още Янев, като допълни, че това влияе на цените на българския слънчоглед, а ограничава преработвателите.

Според статистиката е отчетен 63% по-нисък експорт на слънчогледово олио за първото шестмесечие, отбеляза Янев.

„Бяхме поставени в една ситуация – не можем да купуваме български слънчоглед, защото не можем да отговорим на исканията на цените на производителите, не можем да внасяме и от Украйна“, каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:04 | 23.07.24 г.
fallback
Още от Земеделие виж още