fallback

Производителите на шампанско във Франция искат свиване на добива заради спад на продажбите

Тазгодишната реколта в Шампан е пострадала от студове и влажно време

14:28 | 21.07.24 г.

Производителите на шампанско във Франция призоваха в петък за намаляване на добива тази година, след като продажбите на виното спаднаха с над 15% през първото полугодие на годината, тъй като потребителите затягат коланите заради несигурността в икономиката, предава Ройтерс.

Доставките на шампанско през първото полугодие на 2024 г. са достигнали 106,7 млн. бутилки, което е спад с 15,2% спрямо особено високото ниво, достигнато през същия период на 2023 г. и е по-близо до равнището през 2019 г.

Мрачното геополитическо и икономическо положение в света, както и инфлацията като цяло натежават върху потреблението на домакинствата. Шампанското също продължава да страда от последиците от свръхзапасяване на търговците на дребно през 2021 г. и 2022 г.“, коментира Давид Шатийон, президент на лобистката организация Champagne Houses, в комюнике, публикувано от асоциацията на производителите – Комитета на шампанското.

Той съобщи, че тазгодишната реколта в Шампан е пострадала от лошото време след началото на годината, включително студове и влажно време.

Комитетът е определил максимален добив от 10 хил. килограма на хектар, което е спад спрямо 11 400 килограма на хектар през 2023 г.

За разлика от другото производство на вино повечето бутилки с шампанско са микс между различни реколти, като използват наличности от предишни години. Тези наличности се пълнят в добри години и могат да компенсират слаби реколти.

Не за първи път регионът страда от остра загуба заради комбинация от студове и болести по лозята. През 2021 г. добивът намаля с 25% спрямо петгодишното средно равнище, а реколтата достигна 35-годишно дъно.

Очаква се беритбата да започне около 10-12 септември. За разлика от миналата година комитетът не е дал прогнози за продажбите и износа за цялата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:29 | 21.07.24 г.
fallback
Още от Земеделие виж още