fallback

Малко, но с високо качество е реколтата от жито в Южна България

Засушаването затруднява стопаните и те апелират държавата да вземе смешни мерки за осигуряване на вода за напояване

11:26 | 07.07.24 г.

Зърнопроизводителите в Южна България отчитат много слаба реколта от жито, като това е втора поредна година, в която те търпят сериозни загуби, съобщава БНТ. В същото време качеството на зърното е много добро, но заради ниските цени няма как да се покрият загубите. Климатичните промени и засушаването също затрудняват стопаните и те апелират държавата да вземе смешни мерки за осигуряване на вода за напояване.

За разлика от Добруджа, в районите на Пловдив, Чирпан и Стара Загора добивите от зърнени култури този сезон са близо 50% по-ниски.

Добивите са плачевно ниски, жънем около 300-350 кг, тук-там някоя нивичка пусне 400 кг, но това е много голяма рядкост. Миналата година добивите се движиха между 400-500 кг., коментира зърнопроизводител.

"Ситуацията не е такава, каквато очаквахме. Ще калкулираме загуби, много е притеснително", заяви председателят на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдив Людмил Работов.

Качеството на пшеницата все пак е отлично. Въпреки това, заради ниските изкупни цени, стопаните за втора поредна година не могат да покрият разходите си. За да намалят донякъде загубите си, някои от тях обмислят да продават техника, със сигурност ще намалят и рентата, която се полага на собствениците.

Сериозен проблем е липсата на вода. При необходимост от поне 50 млн. кубика вода от "Напоителни системи" са информирали зърнопроизводителите в Пловдивско, че ще разполагат с по-малко от половината, колкото са запасите в язовир "Пясъчник".

Зърнопроизвоителите настояват бързо да се реши проблемът с напояването. Ако държавата им осигури нужните количества вода, те са готови да инвестират в модерни системи за напояване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:26 | 07.07.24 г.
fallback
Още от Земеделие виж още