fallback

Съвместна комисия ще решава за предоставянето на пасища на животновъдите

Министерският съвет прие промени в Правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи

10:37 | 04.07.24 г.

Съвместна комисия, в която ще участват представители на местната власт и държавата, ще взима решенията за предоставянето под наем без търг на пасищата, мерите и ливадите от Държавния и Общинския поземлен фонд на животновъди. Имотите от двата публични фонда ще се разпределят едновременно, а по време на заседанията на комисията ще могат да присъстват собственици или ползватели на животновъдни обекти, които отглеждат пасищни селскостопански животни в съответното землище.

Това е една от промените в Правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, приета от Министерския съвет на заседанието му в сряда. Според досегашния правилник комисиите се назначават от кметовете на общините.

Промените в Правилника се налагат заради измененията в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, приети от 49-ото Народно събрание в края на март. С тях се регламентира отдаването на земи от Държавния поземлен фонд под наем или аренда само чрез търг, а не както преди – или чрез конкурс. Промените дават и предимство на местните земеделски производители, които имат регистрация и стопанска дейност в същата община, в която е имотът, подложен на търг, като приоритетът е върху местното производство при отглеждането на зеленчуци, трайни насаждения, едногодишни полски култури и многогодишни фуражни култури, както и на биологично производство на тези култури.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:37 | 04.07.24 г.
fallback
Още от Земеделие виж още