fallback

Вътев: Претенциите на земеделците срещу вноса от трети страни са основателни

Ако можех с оставката си да реша проблема, нямаше да чакам да я поискат, каза земеделският министър Кирил Вътев

10:29 | 13.02.24 г.

Проблемът със земеделието не е български и не сме изолирано явление. Прекалено амбициозната зелена сделка прави земеделието нерентабилно и неконкурентно спрямо земеделието на страни извън Европейския съюз. Това каза пред Nova министърът на земеделието и храните Кирил Вътев за земеделските протести у нас. Поредният кръг преговори с протестиращите преди ден приключи с подписването на ново споразумение с част от протестиращите. 

Според него е обосновано недоволството на фермерите срещу вноса от трети страни, защото те не изпълняват тежките екологични изисквания, които правят рентабилността ниска. „У нас основателно претендират срещу вноса от трети страни", каза той. 

Във връзка с продължаващите и днес протести на част от земеделските организации, Вътев заяви: „Ако можех с моята оставка да реша този проблем, нямаше да ги чакам да я поискат. Тук светят други цели – когато казваш, че си зле и смяташ, че оставката на министъра и на премиера ще ти реши проблема, това води до ясни изводи. Това са политически искания. Тези хора не могат да си формулират исканията след подписаното вчера споразумение, което определя какво ще получат и те“, каза той.

По думите му практиката да се подпомага всеки, който иска, означава, че не се знае какво се прави, а това трябва да бъде подредено. „За да се случи това, едни хора трябва да спрат да крещят, а да седнем и да направим анализи”, добави министърът.

Именно според анализите на министерството зърнопроизводителите са на загуба 30% от 2023 г. заради много скъпата реколта, засята предходната година.

„Заедно с ръста на цените на зърнените култури, нараснаха и тези на торове и препарати и всичко, което определя себестойността на заложената реколта”, каза Вътев.

Той отбеляза, че държавата трябва да създава условия, а останалото е предприемаческа инициатива.

„В България имаме ферми с изключителни добиви на мляко, имаме стопансва с изключителни добиви на плодове и зеленчуци. Тях няма да ги видите на протест, те са концентрирани в работата си. Работят, произвеждат, продават и печелят. Тук са тези, които са забравили, че има пазар, забравили са, че трябва да бъдат конкурентни и искат основно субсидии“, каза Вътев. Той посочи, че субсидии се получават в цяла Европа и българските земеделци също трябва да се подпомагат. Те обаче са ощетени още при подписването на договора за членство в ЕС с това, че България се е съгласила размерът на европейските субсидии да бъде 80% от тези в старите страни членки.

„Това е несправедливост, която трябва да приключи", каза земеделският министър.

По думите на министъра 80% от плодовете и зеленчуците в България са вносни, около 40% от свинското месо, както и около 90% от говеждото. Той посочи, че българското производство е прекалено малко и свито, а причините за това са дълголетни. „Процесите в земеделието кореспондират пряко с природните закони. Битката е делът на българското производство да нарасне на пазара. Това означава да имаме по-висока производителност, което води до ниска себестойност”, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:29 | 13.02.24 г.
fallback
Още от Земеделие виж още