fallback

Парламентът отмени забраната за внос на зърно от Украйна

Това стана с гласовете на 124 народни представители от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС

13:13 | 14.09.23 г. 12
Автор - снимка
Редактор

Парламентът прие да отпадне забраната за внос на определени продукти с произход от Украйна след 15 септември 2023 г. Това стана с гласовете на 124 народни представители от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, съобщава БТА.

Отчитайки солидарността на Република България с Украйна и считайки, че трябва да се осигурят доставките на селскостопански продукти, за да се гарантира продоволствената сигурност в световен мащаб, без това да поставя в риск конкурентоспособността на българските земеделски производители, България не подкрепя продължаването след 15 септември 2023 г. на извънредната мярка за забрана за внос в Република България, Република Полша, Унгария, Румъния и Словашката република на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна, се посочва в решението на Народното събрание.

Решението за позицията на България относно превантивните мерки по отношение на определени продукти с произход от Украйна беше внесено от депутати от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната - Демократична България“ и ДПС и подкрепено от Комисията по икономическата политика и иновации в Народното събрание.

В пленарната зала беше изслушан земеделският министър Кирил Вътев, който призна, че досега е подкрепял идеята за удължаване на забраната за внос, но е променил решението си вчера, след като на заседанието на кабинета е чул икономическите показатели и прогнозите, че това няма да има сериозни последствия за българската икономика. Кирил Вътев обясни, че все пак ще се затегне контролът върху вноса на украинска продукция, тъй като тя не отговаря на стандартите на ЕС.

От ГЕРБ-СДС коментираха, че днешното решение няма никакво значение, защото така или иначе забраната отпада на ниво ЕС. „Това решение на практика няма да има абсолютно никакви последици за това какво ще стане от утре, просто забраната така или иначе пада, но ще има други политически щети", посочи Десислава Танева, цитирана от БНТ.

От ПП-ДБ отново изтъкнаха аргумента, че ще поевтинеят всички стоки в страната. „Трябва да сравним кое е по важно - да намалим малко, но значително инфлацията при храните на 7 милиона човека или да дадем допълнително предимство на сектор, който получава по 2 млрд. на година", коментира Кирил Петков, ПП-ДБ.

Срещу отмяната на забраната реагираха от „Възраждане" БСП и и ИТН.

„Това е чиста проба национално предателство, не защото не сме за свободния пазар, а защото не може да поставяме нашите зърнопроизводители в ситуация, в която няма да бъдат конкурентоспособни", каза Деян Николов от „Възраждане".

„По бързата писта се прокарва едно решение, което се опитва да прехвърли отговорността от изпълнителната власт на народните представители", допълни Иван Иванов, „БСП за България".

„Ние няма да подкрепим това решение в НС, но това няма да ги спаси от хората, които ще излязат с тракторите по улиците", коментира Тошко Йорданов, ИТН.

Предстоят разговори със земеделските производители, които заплашиха с протести, ако забраната бъде вдигната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:03 | 14.09.23 г.
fallback
Още от Земеделие виж още