fallback

Вътев: Не е притеснително България да се откаже от забраната за внос на украинско зърно

Ще се завиши контролът над стоките, които влизат у нас от Украйна, увери земеделският министър

11:42 | 14.09.23 г.

Министърът на земеделието Кирил Вътев подкрепи позицията на правителството да отпадне забраната за внос на украинско зърно. Днес Вътев заяви пред депутатите, че четири пъти е защитавал тезата, че забраната за внос на украинско зърно трябва да бъде удължена, но днес е солидарен с аргументите, които вчера представи премиерът.

„На последното заседание на Министерски съвет бяха изведени макроикономически фактори, които показват, че не е притеснително България да се откаже от забраната на внос на украинско зърно. Има възможност за подкрепа на българските земеделци при нужда. Като мярка, завишаваме контрола на украинските стоки“, каза земеделският министър Кирил Вътев в парламента ден след като сподели, че отпадането на забраната за внос на зърно от Украйна не е обсъждано с него.

В момента на заседанието в парламента се гласува решението за позицията на България относно удължаването на превантивните мерки по отношение на определени продукти с произход от Украйна след 15 септември 2023 г., което беше прието от Комисията по икономическа политика и иновации във вторник, предава БТА.

Вътев подчерта, че темата с вноса на храни от Украйна вече се дискутира доста дълго време не само у нас, а и на всички срещи на министрите на земеделието в ЕС, както и отделно във формата на петте "фронтови" държави.

„Притесненията от страна на земеделските производители са големи, защото Украйна е мощна аграрна страна с огромни обеми, но основателното притеснение е, че страната не изпълнява тежките изисквания, които са наложени от ЕС в производството на земеделска продукция“, каза Вътев. Той допълни, че предвид факта, че Украйна е във война и целият ЕС я подкрепя, България също полага всички усилия в тази насока, като са осигурени коридорите на солидарността, осигурени са коридорите до пристанищата на Гърция в Кавала и Солун. 

По думите му и до момента има внос от Украйна - на сухо мляко, което прави дъмпинг на цените на производителите на прясно мляко и на слънчоглед, който влиза през Румъния като румънски.

Земеделският министър каза, че се предприемат следните мерки: завишаване на контрола за всички украински стоки и най-вече за зърнени култури, като стриктно ще се контролира наличието на радиоактивност и на тежки метали, плюс останалите показатели, които се следят – хербициди, пестициди и т.н.

Вътев допълни, че в събота ще се проведе среща със зърнопроизводителите, като се очаква днес те да представят своите притеснения и въпроси, за да получат коректни отговори и да бъде набелязана програма за действия. "Има възможност да бъдат набелязани мерки за подкрепа на нашите земеделски производители там, където възникнат проблеми", посочи министърът на земеделието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:38 | 14.09.23 г.
fallback
Още от Земеделие виж още