fallback

Преработватели на маслодайни култури у нас очакват с 40% по-ниски продажби

Проблемът с недостига на суровина е наложил затварянето на някои производства

19:10 | 11.09.23 г.

Забраната за внос на украински слънчоглед в България принуждава преработватели в страната да затварят заводи заради липса на суровина и заплашва позициите им на традиционните им пазари за износ. Прогнозите за индустрията като цяло са за 35-40% по-ниски продажби заради по-ниската цена на олиото и по-малкото преработен слънчоглед с около 30% в сравнение с предишните две години.

Това обясни Георги Койнов, финансов директор на "Олива", в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Забраната е пълен абсурд - тя не помага на никой, само пречи...Никой не е направил предварително анализ за последствията - например вносът на украински слънчоглед е голям източник на приходи за държавата от ДДС, който се плаща веднага щом се случи вносът… това нещо не съществува от март насам“, каза събеседникът.

Макар България да е голям производител на слънчоглед, преработвателната индустрия е два пъти по-голяма, посочи Койнов. По думите му заводите могат да преработят близо 4 млн. тона слънчоглед на година след големите инвестиции през последните години, което налага внос от Украйна, Румъния и Молдова. От Румъния се внасят около 200-300 хил. тона годишно, доста по-малко от Молдова и докато вносът може да бъде увеличен, той ще е далеч от задоволяване на нуждите на преработвателната индустрия. "На практика няма други източници заради логистични проблеми", заяви гостът в предаването.

Проблемът с недостига на суровина е наложил затварянето на някои производства, а ако забраната бъде продължена ще има допълнителни спирания, каза Койнов. 

"През лятото не бяхме в състояние да набавим суровината, която е нужна, за да работят заводите на пълен капацитет. В средата на август се наложи да спрем нашия най-нов и най-голям завод за преработка в България - той не работи повече от три седмици... В момента тече новата жътва на слънчоглед и ако земеделците решат пак да го задържат и да не продават, ние имаме достъп до внос от Румъния и Молдова, който няма да е достатъчен и е възможно да пак сме принудени да спрем заводите", обясни събеседникът.

Според Койнов новата реколта ще е с по-ниски добиви и с по-лоши качествени параметри от нормалното, което допълнително налага нуждата от внос. 

По думите на госта има индикации, че липсва единодушие в ЕК дали забраната да бъде продължена след 15 септември и украинските износители са готови с количества за износ. Преработвателите се опасяват, че българското правителство може еднолично да наложи забрана под натиск от производителите на слънчоглед в страната.

Какви са другите предизвикателства пред сектора и какви са плановете на "Олива" за зърнено пристанище във Варна може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:10 | 11.09.23 г.
fallback
Още от Земеделие виж още