Производството на вино във Франция се очаква да намалее с 2 на сто тази есен, но между регионите са налице сериозни разлики, тъй като някои са сериозно пострадали от гъбично заболяване, а хубавото време на други места е увеличило добивите, посочва министерството на земеделието, цитирано от Ройтерс.
Общият обем на виното, произведено във Франция тази есен, се очаква да възлезе на 45 млн. хектолитра. По-ранни прогнози поставяха производството в диапазона 44-47 млн. хектолитра.
"Ситуацията в регионите обаче е твърде разнообразна. Появата и разпространението на мана в района на Бордо и югозападна Франция, както и сушата в Лангедок и Русийон засегнаха сериозно добивите", посочват от министерството. Другаде положението е по-добро въпреки появата на гъбично заболяване в края на кампанията.
Според министерството производството на вино в района на Бордо ще бъде по-слабо с 9 на сто спрямо предходната година и със 17 на сто спрямо средното за последните 5 години. В югозападна Франция спадът е съответно с 6 и 18 на сто.
В същото време хубавото време в региона на Шампан е спомогнало гроздето да достигне рекордно тегло и очакваните добиви да са с 24 на сто над средното.
Топлото време през последните седмици пък е дало възможност събирането на продукцията да започне.
/БТА/