fallback

Нидерландия облекчи целта за азотните емисии преди изборите през ноември

Решението отразява оттеглянето на подкрепата за плана за намаляване на емисиите на три от четирите коалиционни партии

19:38 | 07.09.23 г. 4
Автор - снимка
Създател

Правителството на Нидерландия облекчи своята полемична цел за намаляване наполовина на азотните емисии до 2030 г. преди изборите през ноември, съобщава Bloomberg.

Целта, предназначена да помогне на страната да изпълни регламентите на Европейския съюз (ЕС) за намаляване на замърсяването с азот, предизвика недоволство сред фермерите, които заявиха, че мерките ще ги принудят да напуснат бизнеса.

Сега кабинетът ще отмени крайния срок до 2030 г., тъй като три от четирите коалиционни партии вече не подкрепят предложението, споделят източници, запознати с въпроса. Малко вероятно е законопроектът да бъде одобрен от парламентарното мнозинство, добавят източниците на агенцията.

Стремежът за намаляване на емисиите до 2030 г. вместо крайния срок през 2035 г., определен в момента от нидерландското законодателство, доведе до поражение на изборите през март. Фермерско-гражданското движение (FCM) стана най-голямата партия в горната камара на парламента на Нидерландия, тъй като екологичните политики на коалицията предизвикаха остра съпротива в лицето на селскостопанската индустрия.

Страната е втори по големина износител на селскостопански продукти в света, а правителството беше принудено да наложи драстични мерки, за да се съобрази с правилата на ЕС за намаляване на замърсяването с азот.

Ако бъде приложен, планът на правителството за 2030 г. би изисквал намаляване на емисиите с до 95% в някои провинции и принудително редуциране на популацията на добитъка с една трета през следващите осем години.

Протестите на фермерите привлякоха световните медии миналото лято, когато стопани окупираха Хага със стада от крави и блокираха пътища. Нидерландският министър на земеделието подаде оставка заради протестите.

По-рано тази година ЕС одобри плана на Нидерландия за изкупуване от държавата на онези ферми, които отделят особено високи нива на азотен диоксид. Броят на тези ферми е около 3000, като животновъдите, които доброволно се включат в тази програма, ще получат голяма безвъзмездна помощ за закриване на своята дейност.

Сумата, която трябва да бъде отпусната за компенсация на фермерите, възлиза на около 1,5 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:20 | 07.09.23 г.
fallback
Още от Земеделие виж още