fallback

Инфлацията превърна в лукс и покупката на български храни в Германия

Цените на храните са скочили с около 40%, споделя управител на магазин за български стоки в

19:20 | 05.04.23 г.

Високите цени превръщат в лукс пазаруването на стоки от български хранителен магазин в Германия. Това сподели Селим Черкез, управител на магазин за български стоки в Германия – „Rodinashop”, в предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи, че в магазина си предлага около 1200-1300 артикула от Българи. По думите му всичко се търси – от корите за баница, киселото мляко, до колбасите и захарните изделия.

„Инфлацията при хранителните стоки в последните шест месеца много се увеличи, усеща се, всичко отиде с 30-40% нагоре. Увеличението на цените на стоките, които идват от България, е всяка седмица. Кауфланд, Лидъл в Германия също са си вдигнали цените, но при българските продукти това се случва твърде често“, каза събеседникът.

„В България килограм кашкавал стигна до 20-25 лева, а в Германия за половин килограм цената е 5,99 евро. Като си направим сметката, че в Германия минималното заплащане е 12-13 евро на час, говоря за Берлин, а в България минималната заплата е 800 лева на месец - нещо не се връзва“, коментира той. И допълни, че около 95% от клиентите ни във физическия ни магазин в Берлин и в онлайн магазина са от България.

Попитан дали има планове за разрастване на семейния си бизнес, Стефан Черкез  обясни, че има проблем с работната ръка, а младото поколение българи, което е родено в Германия, вече не консумира български продукти.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:44 | 05.04.23 г.
fallback
Още от Земеделие виж още