fallback

Великобритания: След зеленчуците дефицитни стават ябълките и крушите 

По-ниските изкупни цени и Brexit са допринесли за задълбочаването на проблема на Острова 

08:45 | 27.02.23 г. 4
Автор - снимка
Създател

Британските фермери предупреждават за следващия дефицит на храна в Обединеното кралство. Поради лошото време и високите разходи за енергия вече се наблюдава недостиг на зеленчуци, а сега може да последва и недостиг на плодове - очевидно защото супермаркетите не плащат достатъчно на фермерите.

Според британския вестник Guardian производителите във Великобритания са засадили само една трета от плодните дръвчета, които иначе биха били в овощните градини. Причината е, че приходите от продажби в търговията не са им достатъчни.

Всяка година би трябвало да се засаждат по един милион нови дървета, за да се поддържат 5500 хектара производствени площи в Обединеното кралство, цитира вестникът Али Капър, председател на Британската асоциация на търговците на ябълки и круши. Асоциацията представлява около 80% от производителите в страната. През тази година земеделските производители вече бяха планирали да засадят само 480 000 ябълкови и крушови дървета, като тази цифра сега е намалена на 330 000. Основната причина за липсата на инвестиции е „неустойчивата възвръщаемост от супермаркетите", казва Капър.

„По-голямата част от производителите са на загуба“

Въпреки че разходите на производителите на плодове са се увеличили с около 23%, тъй като са се увеличили разходите за бране, енергия, транспорт и опаковане, това е било компенсирано от увеличение на добивите с по-малко от 1%, казва той. „По-голямата част от производителите са на загуба“, твърди Капър.

Някои от тях дори планират да напуснат отрасъла, казва той, а други на практика са замразили или изкоренили овощните си градини, тъй като добивите намаляват. „Ситуацията е много сериозна", казва председателят на асоциацията. „Бъдещето на ябълкопроизводството и крушопроизводството в Обединеното кралство е под сериозно съмнение“. 

Великобритания вече е изправена пред недостиг на много пресни храни, което накара Tesco, Asda, Aldi и Morrisons да ограничат покупките на някои продукти като домати, краставици и чушки през миналата седмица. 

Дефицитът е предизвикан от студеното време в Испания и Северна Африка, което е засегнало реколтата там, и от масовите съкращения от страна на британските и нидерландските производители, които отглеждат марули в оранжерии по това време на годината, тъй като според производителите супермаркетите не желаят да покриват по-високите разходи за отопление.

Близо една пета (18%) от възрастните в Обединеното кралство заявиха, че са изпитали недостиг на основни хранителни продукти през последните две седмици, в сравнение с 13% преди година.

Проблемът с Brexit

Според вестника някои вносители са подчертали, че Brexit е довел до изоставане на Обединеното кралство от ЕС в конкуренцията за оскъдни пресни продукти поради увеличените разходи и бюрокрацията, свързани с превоза през Ламанша. Според вносителите на храни излизането на Великобритания от ЕС също продължава да носи по-високи разходи и потенциални забавяния.

Според Guardian министърът на околната среда Тереза Кофи е заявила в четвъртък, че очаква недостигът на някои пресни храни да продължи до един месец, но някои британски производители по-скоро очакват недостиг до май.

Рационализация 

Дефицитът накара Tesco, Aldi и Asda да ограничат покупките до три бройки на човек в Обединеното кралство, а Morrisons въведе ограничение от две. Asda е стигнала най-далеч с ограничения за доматите, чушките, краставиците, марулите, салатите, броколите, карфиола и малините.

Министерството на околната среда, храните и селските райони на Обединеното кралство настоява, че страната разполага с „изключително устойчива верига за доставки на храни“ и че други държави изпитват подобни смущения. 

Британските купувачи споделят снимки на празни рафтове в Twitter, докато на континента потребителите във Франция, Холандия, Испания, Италия и България показват снимки и видео обиколки на супермаркети с изобилни доставки. В четвъртък сутринта #BrexitFoodShortages беше водещ тренд в Twitter.

В ирландските магазини обаче също има недостиг на някои плодове и зеленчуци, произхождащи от Испания и Северна Африка, и търговците на дребно търсят алтернативни източници на доставки. 

В Дания втората по големина верига супермаркети Coop изпитва недостиг на краставици, домати, марули, чушки и патладжани поради по-малките доставки от Испания, въпреки че търговецът на хранителни стоки не е започнал да ограничава продажбите. Друга верига в Дания, REMA 1000, има подобен недостиг и очаква проблемите да продължат няколко седмици.  

So here it is ! The much-awaited "yes, we have no tomatoes" ?You knew it was coming !

Years of journalistic experience fired me up on a perilous mission to see if, as is being claimed in UK media, the tomato shortage is "a Europe-wide thing and nothing to do with Brexit" 1/6 pic.twitter.com/M1ifg5kPjk

— Alex Taylor (@AlexTaylorNews) February 21, 2023

Появиха се съобщения за по-високи цени поради ограничения в доставките в Нидерландия, но от Freshfel Europe настояват, че „в страната, както и във Франция, Германия, Италия и Испания, няма значителен недостиг". „Възможно е да има малко по-малък обем на по-висока цена, но нищо не липсва“, казват от асоциацията. 

В Швеция супермаркетът ICA Gruppen изпитва затруднения да си набави пълни количества плодове и зеленчуци, но ситуацията е управляема, казва пред Bloomberg Йонас Андершон, ръководител на отдел „Плодове и зеленчуци" в ICA Sverige.

В Обединеното кралство това е вторият случай на дажби в рамките на четири месеца. През ноември почти всички големи супермаркети ограничиха покупките на яйца, след като по-високата цена на фуражите за кокошки и епидемията от птичи грип предизвикаха недостиг на предлагането. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:56 | 27.02.23 г.
fallback
Още от Земеделие виж още