fallback

Дрехите втора употреба допринасят със 7 млрд. евро към БВП на Европа

Текстилният сектор е причина за 10% от въглеродните емисии и за 20% от замърсяването на питейната вода в света, каза Карина Болин от Humana People to People Bulgaria

19:10 | 17.10.24 г. 1

Текстилният сектор е един от най-замърсяващите в света. 10% от въглеродните емисии и 20% от замърсяването на питейната вода в света идват от текстилната индустрия. Артикул, който се ползва отново, може да намали до 70 пъти ефекта върху околната среда. Това каза Карина Болин, главен изпълнителен директор на Humana People to People Bulgaria в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Индустрията на дрехите втора употреба се развива добре в последните 20 години, като само в Европа индустрията е допринесла с около 7 млрд. евро към брутния вътрешен продукт (БВП) и е отговорна за хиляди работни места“, каза още тя. Болин допълни, че освен за социално-икономическия ефект, трябва да се мисли и за устойчивостта на този сектор.

„Дрехите втора употреба силно допринасят за удължаване живота на един продукт и намаляване на използването на нови текстилни продукти, които се отразяват на околната среда“, каза още тя.

Според нея всяка дреха може да се използва пак според сезона и качеството. Тя припомни, че Европейският съюз (ЕС) от 5 години работи по Стратегия за устойчиво развитие на текстила в Европа.

В Европа гражданите са все по-привлечени от устойчивата мода и все повече купуват дрехи втора ръка, каза още Болин. Интерес към този сегмент има и в Африка, където хората не могат да си позволят нови дрехи, а и закупените втора ръка са много по-качествени от бързата мода.

Доклад на Oxford Economics, поръчан от Humana People to People, твърди, че секторът е жизненоважен компонент на бъдещата кръгова текстилна икономика. Освен анализа на европейския пазар, докладът се фокусира върху три страни в Африка: Кения, Гана и Мозамбик, които са представителни за целия пазар. Много правителства в Африка искат да забранят вноса на дрехи втора употреба, за да насърчат местните производства. Според Болин обаче в държавите, в които са въведени забрани, няма ръст на местната индустрия.

„Проучването показва, че дрехите втора употреба създават много работни места. Не е вярно, че дрехите втора ръка отнемат работни места, но и секторите около този също насърчават наемането на местна работна ръка. Тенденцията не е да се забранява вноса на дрехи втора употреба“, каза още тя.

ЕС от няколко години работи по стратегия за устойчив текстил. Работим с различни законодателства и се търси финансиране, за да се насърчат рециклирането и повторната употреба на модата. Важно е регулациите да бъдат хармонизирани в цяла Европа, за да има яснота за работещите в сектора, отбеляза Карина Болин.

Тя подчерта, че дрехите втора употреба не са търсени само от хора с нисък доход или от най-загрижените за природната среда. Този сегмент е предпочитан и от хора с по-висок доход, тъй като предоставя високо качество на по-ниска цена.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:10 | 17.10.24 г.
fallback
Още от Екология и ESG виж още