fallback

Upcycling, или как от стари дрехи се правят продукти с по-високо качество

Валентина Великова разказва как текстилните отпадъци могат да продължат живота си

12:40 | 15.10.24 г.

Методът upcycling намалява количеството на текстилните отпадъци и вместо да свършат на депата за текстилни отпадъци, те продължават живота си. Това каза Валентина Великова, координатор проекти „Кръгов текстил“ в TexCycle, в предаването Made in Green на Bloomberg TV Bulgaria.

Тя обясни, че това е метод за оползотворяване на непотребни вещи, а когато става дума за текстил – на старите дрехи се дава нов живот.

„За разлика от рециклирането, upcycling надгражда качеството на получените продукти. С него правим нови изделия, които са с по-високо качество“, каза Великова.

 „Не са ни нужни нови суровини и с това се спестяват въглеродни емисии, които иначе се отделят при производството и транспортирането им“, каза още тя.

Според Великова има все по-голям интерес към този тип практики и хората научават за екологичните ползи от upcycling-а.

Някои от основните предизвикателства пред този метод конкретно в България са предразсъдъците, които имат част от хората, защото upcycling-а е свързан с преработка на стари или ненужни дрехи или обувки и съществува предразсъдък, че тези вещи са некачествени. Много често обаче е точно обратното, смята Великова.

За да се практикува този метод, са нужни специфични умения и машини, посочи тя.

„Ако един творец се заеме с upcycling, той може да направи почти всеки дизайн. Много по-трудно е да направим нов дизайн от вече съществуващи ресурси и имаме ограничения“, каза още тя.

Валентина Великова обясни, че от стари дрехи могат да се правят несесери, торби, дори килими. Според нея тази практика тепърва навлиза в България и придобива все по-голяма популярност сред гражданите.

„Първата стъпка е всеки от нас да се научи да разделя ненужните си дрехи от битовия отпадък – да ги предава в специализираните контейнери“, каза тя.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването Made in Green може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:40 | 15.10.24 г.
fallback
Още от Екология и ESG виж още