fallback

Китайските въглеродни емисии достигнаха рекордна цена

Пекин планира таван за замърсяването на производителите на стомана, алуминий и цимент

20:17 | 14.10.24 г.

През 2021 г. Китай въведе схема за търговия с емисии въглероден диоксид, в която бяха включени големите индустриални производители, включително и повече от 2200 енергийни компании, емитиращи над 4,5 млрд. тона въглероден диоксид годишно. Целта е насърчаване на зеления преход в страната. По данни на Международната агенция за енергетика (МАЕ) Китай е световният лидер по въведени нови ВЕИ мощности, както и водещият производител на съоръжения за зелени мощности.

Националната агенция за търговия с въглерод в Китай съобщи на 14 октомври, че цената на емисиите расте с 35% от началото на годината и вече достига рекордните 103,49 юана (14,62 долара) за тон.

Причината за поскъпването са изявленията на правителството, че ще затегнат правилата за търговия с емисии, посочва Bloomberg. Новите регулации предвижда таван на емисиите за стоманената индустрия, както и за производството на алуминий и цимент през следващата година. По-стриктни ще бъдат правилата за производителите на електроенергия от изкопаеми горива.

Според правилата сега компаниите получават известен брой безплатни емисии от държавата, но трябва да купуват допълнителни количества от пазара, ако надвишават определените количества.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:18 | 14.10.24 г.
fallback
Още от Екология и ESG виж още