fallback

Утрояване на ВЕИ изисква 1,5 трилиона долара инвестиции годишно до 2030 г.

В Африка инвестициите в зелена енергия намаляват, а не се увеличават, алармира IRENA

09:15 | 13.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Светът ще се размине с постигането на целта за утрояване на зелените мощности до 2030 година въпреки рекордните нови мощности, сочат прогнозите на Международната агенция за енергетика (МАЕ). Подобни са заключенията и на Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA).

Решението за утрояване на използваните възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) беше взето по време на климатичната среща на ООН в Дубай COP28. То беше обявено като едно от условията за постигане на целите на Парижкото споразумение за ограничаване на повишаването на глобалните температури до 1,5°С до края на това столетие.

Според  изчисленията на IRENA, за да бъде постигнат този ангажимент обаче, инвестициите във ВЕИ трябва да се утроят - от рекордните 570 млрд. долара през 2023 година до 1,5 трлн. долара годишно в периода 2024 - 2030 година. Агенцията отбелязва още, че ще са нужни още действия и по отношение на енергийната ефективност на сградите, както и електрификацията на транспорта и индустрията. Цел за подобряване на енергийната ефективност също беше одобрена в Дубай.

Според оценките причините за липсата на резултати са неадекватни политики и планове за ограничаване на глобалното затопляне. Развиващите се държави изостават съществено в енергийния преход. Инвестициите във ВЕИ в Африка например намаляват с 47% между 2022 г. и 2023 г., а не се увеличават, сочат заключенията.

В дневния ред на форума COP29, който ще се проведе в Баку, е именно изготвяне на план за финансиране на дейности за смекчаване на климатичните промени с по-голямо участие  на богатите държави.

По-рано тези година проучване на Университета в Екситър показа, че намаляващите разходи за изграждане на слънчевите панели през последните години са довели индустрията до "необратима точка" и вероятно соларната енергия ще бъде основният енергиен източник през 2050 г. 

"Слънчевата енергия е най-широко разпространеният енергоизточник на Земята и тя става все по-привлекателна икономически след увеличаване на инвестициите", се казва още в проучването.

Проучване на Станфордския университет на базата на данни за 2021 г. и 2022 г. междувременно показа, че седем държави по света произвеждат електроенергията си изцяло от възобновяеми енергийни източници - водни централи, соларни панели, вятърни турбини или геотермални източници. Това са Албания, Бутан, Непал, Парагвай, Исландия, Етиопия и Демократична република Конго.

Британското издание The Independent отбелязва, че тези данни означават, че светът не се нуждае от нови, "магически" технологии. През зимните месеци например имаше периоди, в които Германия произвеждаше изцяло зелена елекроенергия (благодарение на вятърните турбини), а последните данни на МАЕ за Великобритания през януари показват, че делът на зелената енергия през 2022 година е над 41%, което е с 10,5 пункта повече спрямо година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:08 | 13.10.24 г.
fallback
Още от Екология и ESG виж още