fallback

„Милтън“ и „Хелън“ доказват, че това не е обичайният сезон на ураганите в САЩ

Климатичните промени увеличават риска от образуване на бури от най-висока категория

22:20 | 09.10.24 г. 3
Автор - снимка
Създател

Може да е трудно за вярване, но преди около месец хората нарекоха тазгодишния сезон на ураганите „унищожителен“. Сега американците са изправени пред втора опустошителна буря за по-малко от две седмици. По отношение на количеството урагани, това все пак може да се окаже сравнително нормален сезон. Но на нагряваща се планета „нормалното“ е все по-опасно, пише Bloomberg.

Ураганът „Милтън“ се развихри през Мексиканския залив като буря от четвърта категория по скалата на Сафир-Симпсън, насочвайки се към крайбрежието на Флорида, където се очаква да удари с опустошителни ветрове и торнада, огромни вълни и библейски валежи. Плажовете на този щат все още са осеяни с отломки от урагана ‚Хелън“, който достигна сушата само 13 дни по-рано като една от най-смъртоносните и разрушителни бури в историята на САЩ.

Глобалното затопляне направи и двете бури по-мощни, отколкото трябваше да бъдат. Сутринта преди пристигането на „Милтън“ до крайбрежието на Флорида, консултантската група World Weather Attribution  публикува доклад, в който посочва, че климатичните промени са увеличили риска от подобни бури поради повишаването на температурите на морската повърхност. Допълнителната енергия, осигурена от тази топлина, увеличава скоростта на вятъра и валежите, които наводниха  предполагаемите климатични убежища в планините Апалачи на стотици километри от брега.

WWA все още не е изготвила подобен доклад за „Милтън“, но тази буря също премина през горещата вода в Мексиканския залив, което помогна за нейното превръщане от обикновена тропическа буря до чудовище от пета категория за по-малко от 48 часа.

Метеорологичната компания AccuWeather изчисли, че „Милтън“ може да нанесе до 200 млрд. долара щети и икономически загуби в допълнение към приблизително 250-те милиарда долара, причинени от „Хелън“. Това са почти половин трилион долара само от две бури за две седмици. Броят на смъртните случаи от удара на „Хелън“, междувременно, достигна 232 души и продължава да расте.  

Отричащите изменението на климата често твърдят, че броят на ураганите не се е увеличил забележимо през последните години, така че изменението на климата не се случва. Но връзката между климата и ураганите не е толкова проста. Много фактори влияят върху образуването на бури, от праха в пустинята Сахара до поведението на вятъра над Атлантическия океан. Метеорологичният модел на „Ла Ниня“ в източната част на Тихия океан може да има огромно влияние върху сезона на ураганите.

Всъщност очакваното завръщане на „Ла Ниня“ това лято, заедно с рекордно високите температури на океана, накараха синоптиците да прогнозират особена активност на ураганите. Когато „Берил“ счупи рекордите като най-бързо ескалиралата буря до пета категория, изглеждаше, че тези прогнози са верни.

Но след това Атлантическият океан затихна за няколко седмици. Комбинацията от „Ла Ниня“, която се появи по-късно на партито, и необичайно високото ниво на прах от Сахара над океана помогна за спирането на образуването на ураган. В началото на септември AccuWeather понижи прогнозата си до 16 до 20 бури и от три до шест големи урагана, което е спад от мартенската оценка за 20 до 25 бури и 4 до 7 големи урагана.

Засега тази по-скромна прогноза изглежда се сбъдва. Има 13 бури и 4 големи урагана. Въпреки че има още близо два месеца до края на сезона,  типичният пик би трябвало да е минал преди месец.

Някои биха казали, че това е стандартен сезон на ураганите.

Но „Хелън“ и „Милтън“, както и „Берил“ преди това, са всичко друго, но не и типични. Дори „Деби“, която премина през югоизточната част на САЩ като буря от първа категория в началото на август, отне живота на десет души и причини щети за над 1 млрд. долара. Изменението на климата може да не причини урагани, но когато последните се образуват, има тенденция то да ги превръща в кошмари.

Това означава, че при всяка буря, която потенциално може да стане ураган - който може да се простира на стотици километри от брега, както „Хелън“ демонстрира - трябва да сме подготвени за най-лошото. Домовете, предприятията, градовете трябва да бъдат по-устойчиви.

Трябва също така да се помисли внимателно за това как и дали да се възстановяват местата, които са най-уязвими от бури. Извънредната климатична ситуация, за която може би сте мислили, че е далеч в бъдещето, сега е в задния ни двор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:01 | 09.10.24 г.
fallback
Още от Екология и ESG виж още