fallback

Въглеродните емисии от енергийния сектор ще са рекордни въпреки възхода на ВЕИ

Светът се задъхва от рекордното замърсяване с въглероден диоксид, но тенденцията се обръща, сочи доклад

20:30 | 09.10.24 г. 1

През последните няколко години делът на възобновяемите енергийни източници в световния микс се увеличава видимо, но емисиите въглероден диоксид от енергетиката ще достигнат рекордно ниво през 2024 година, сочи доклад на норвежката компания за управление на риска DNV. В него е отбелязана още ниската цена на изграждането на ВЕИ-съоръженията и падащите цени на батериите, което прави зелената енергия все по-достъпна и с възможност за покриване на 24-часово потребление, пише Ройтерс.

Като цяло светът се "задъхва" заради изхвърляните рекордни вредни емисии и през тази година, отбелязва от своя страна Bloomberg, позовавайки се на заключенията на DNV. Очаква се обаче тази тенденция да се обърне от следващата година, подкрепена именно от  намаляващите цени на зелената енергия. Това постепенно ще измести въглищата и петрола.

Графика: Bloomberg

Анализаторите коментират още, че глобалните емисии вероятно са достигнали своя връх, но преходът към чиста енергия остава "твърде бавен".

"Притеснително е, че нашият прогнозиран спад е много далеч от траекторията, необходима за постигане на целите на Парижкото споразумение за климата", казва главният изпълнителен директор на DNV Реми Ериксен. "По-специално, трудни за електрифициране сектори се нуждаят от политически тласък", добавя той в доклада.

Въпреки че растежът в сектора на енергията от възобновяеми източници продължава да бие рекорди, някои страни се затрудняват с прехода към нисковъглеродна икономика, посочва се в документа. През 2023 година бяха инсталирани рекорден брой нови соларни централи, след като разходите паднаха и изграждането им вече е по-евтино от нови въглищни мощности. Така капацитетът им за производство достигна 400 гигавата. По-големите военни разходи и тежките икономически условия обаче отклоняват някои от държавите от амбициозните климатични цели.

"Налице е нарастващо несъответствие между краткосрочните геополитически и икономически приоритети спрямо необходимостта от ускоряване на енергийния преход", добавя Ериксен.

Разходите за внедряване на слънчеви панели и технологии за батерии трябва да спаднат с 19% до 2030 г., което ще спомогне за доставянето на рекордни количества нисковъглеродна енергия, изчисляват още от DNV. Според оценката на Международната агенция за енергетика (МАЕ) ВЕИ ще произвеждат около 50% от електроенергията, която се потребява в световен мащаб към 2030 година. Експертите посочват обаче, че светът няма да успее да утрои зеления капацитет за производство до 2030 година, какъвто беше ангажиментът на COP28  в Дубай, а ръстът ще е 2,7 пъти.

От DVN пък са още по-консервативни и сочат, че ръстът ще бъде 2,2 пъти, има изоставане и по отношение на мерките за енергийна ефективност. В организацията дават още разочароващи прогнози - зеленият водород ще има дял от 1,6% в енергийния микс до 2040 година, спрямо очакваните 2,6% преди година, забавя се и развитието на вятърната енергетика.

Най-големият замърсител с въглероден диоксид в световен мащаб е Китай, сочи още анализът на DNV. Страната  е най-големият потребител на въглища, макар че 58% от новите зелени мощности са изградени именно в Китай. През миналата година в Китай са купени и 63% от електромобилите, продавани в световен мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:45 | 09.10.24 г.
fallback
Още от Екология и ESG виж още