fallback

Зимата в Европа вероятно ще е по-студена заради явлението "Ла Ниня"

Температурите обаче ще са по-високи в сравнение с дългосрочните средни стойности, според метеоролози

16:56 | 01.10.24 г. 4

Според прогнозите зимата през 2024/2025 г. в Европа ще бъде по-студена в сравнение с 2023/2024 г. заради явлението „Ла Ниня“, пише Bloomberg. Все пак обаче се очаква зимният сезон тази година да е по-топъл спрямо дългосрочните средни стойности, добавя агенцията.

Франция, Великобритания и Скандинавският полуостров ще бъдат най-студените части на Европа през октомври, според синоптици, цитирани от агенцията. Югоизточна Европа и южната част на Испания обаче вероятно ще останат топли, според Maxar Technologies Inc.

Атина, която беше изпепелена от горещи вълни и горски пожари през лятото, вероятно ще отчете температури над 30 градуса по Целзий в началото на този месец, според Weather Services International.

Явлението „Ла Ниня“ представлява охлаждане на повърхностните води в централната и източната част на екваториалния пояс на Тихия океан, от което следват промени в тропическата атмосферна циркулация. Точните му ефекти обаче се различават в зависимост от интензивността и продължителността на феномена, взаимодействието му с други климатични явления и времето от годината, когато се появява.

Другото климатично явление е „Ел Ниньо“ – противоположно на „Ла Ниня“, което достигна пика си в края на 2023 г. Под негово влияние светът отчете поредица от температурни рекорди в последната година.

Поредицата от меки зими подкрепиха Европа да преодолее успешно енергийната криза, причинена от войната в Украйна, и намаляването на зависимостта на континента от руския природен газ. Застудяването, което „Ла Ниня“ носи, може обаче да окаже натиск върху електрическите мрежи в региона, добавя Bloomberg.

„Очаква се сезонът да бъде по-топъл от 10-годишната норма и 30-годишната норма, но по-студен от миналата година“, коментира Матю Дрос, метеоролог от Maxar.

Графика: Bloomberg

Вероятността „Ла Ниня“ да се оформи през ноември, декември и януари се повишава до 83% в сравнение със 74% преди месец, посочват от Центъра за климатични прогнози на САЩ. Това явление може да доведе до суша в Калифорния, Бразилия и Аржентина и дъжд в Индонезия и Австралия, както и да охлади времето в Европа.

Андрю Педрини, метеоролог от Atmospheric G2, пояснява, че относително ниските температури и валежите над нормалните може да доведат до нови снеговалежи в части от континента. Миналия месец бурята „Борис“ предизвика 1,5-метрова снежна покривка в австрийските Алпи.

„Ла Ниня“ може също така да ограничи скоростта на вятъра с началото на зимата, според Дрос от Maxar. Това ще повлияе на производството на възобновяема енергия.

През следващите седмици поредица от бури край Атлантическия океан вероятно ще ударят Западна и Северна Европа на всеки няколко дни. Високото налягане на запад от Африка ще остане почти стационарно, като това ще насочи бурите към Северна и Западна Европа поне до средата на октомври, според Тайлър Ройс, метеоролог в AccuWeather Inc.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:54 | 01.10.24 г.
fallback
Още от Екология и ESG виж още