fallback

Забавянето на промишлеността прави въздуха в Китай по-чист, а дишането - по-лесно

Концентрацията на фини частици във въздуха е спаднала с 2,9% през първата половина на 2024 г.

17:17 | 28.09.24 г.

Качеството на въздуха в Китай се подобрява, тъй като промишлената дейност се свива, а енергийният и транспортният сектор ускоряват усилията за намаляване на въглеродните емисии, предава Bloomberg.

Концентрацията на фини частици във въздуха е спаднала с 2,9% през първата половина на 2024 г. спрямо същия период на предходната година. Това се посочва в доклад на базирания във Финландия Център за изследване на енергията и чистия въздух.

Подобренията в качеството на въздуха са най-осезаеми в югозападната част на страната, където възстановяващата се водноелектрическа енергия намалява необходимостта от изгаряне на въглища.

Пекин води десетилетна битка със смога, като същевременно се опитва да балансира между здравните и социалните ползи от чистия въздух и икономическия растеж. Подобренията, постигнати през десетилетието до 2022 г., увеличиха средната продължителност на живота с две години, но през 2023 г. напредъкът се забави, тъй като властите се съсредоточиха върху подпомагането на икономиката.

Замърсяването на въздуха в Китай е намаляло рязко. Изображение: Bloomberg

През първата половина на 2024 г. трудностите в сектора на недвижимите имоти доведоха до забавяне на производството на строителни материали като цимент, чугун и сурова стомана. Междувременно напредъкът в областта на чистата енергия помогна да се посрещне новото търсене на електроенергия само с незначително увеличение на производството от централи на изкопаеми горива.

„В енергийния сектор, който е основен двигател на ръста на емисиите в Поднебесната империя, се наблюдава значително забавяне на нарастването на емисиите поради силния ръст на производството на слънчева и вятърна енергия“, коментира Чънчън Циу, анализатор за Китай в CREA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:17 | 28.09.24 г.
fallback
Още от Екология и ESG виж още