fallback

На COP29 ще обсъждат как богатите държави да плащат повече за климатичните промени

Тази година климатичната конференция ще се проведе в Азербайджан

11:23 | 17.09.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Нови финансови цели за богатите държави относно мерките за намаляване на ефектите от климатичните промени ще бъде сред водещите в дискусиите климатичната конференция COP29, която ще се проведе в Азербайджан през ноември, пише Ройтерс. Организаторите съобщиха за приоритетите си на специална пресконференция в Баку. Те отбелязват, че в последните седмици работят и с държавите, които не са приели финансовите цели на инициативата.

Вероятно на срещата през ноември ще има предложения за създаването на нови фондове и други инициативи, които да подпомогнат постигането на зелените цели. Сред тях може да са и средства за доброволен отказ от изкопаеми горива, разпределяни под формата на грантове. И други инициативи, особено за държави, които са сред най-засегнатите от негативните ефекти от промените в климата.

Според изявленията много от развиващите се страни нямат финансовата възможност да намалят въглеродните си емисии, ако не получат първоначална подкрепа от инвеститори.

Сред приоритетите са още насърчаване на зелените инициативи като например съхраняване на енергия, което е ключово за изпълнението на целите за увеличаване на дела на енергията от възобновяеми енергийни източници. Ройтерс припомня, че през 2023 година 120 държави одобриха целта за утрояване на възобновяемите производствени мощности до 2030 година.

За да бъде изпълнена тази цел, организаторите на СОР 29 отбелязват, че ще е необходимо утрояване на капацитета за съхранение на енергия към 20230 година спрямо нивата през 2022 година. Необходимо е още и обновяване на към 80 млн. км от енергийната мрежа към 2040 година.

По време на СОР28 в Дубай беше одобрено и увеличаване на дела на ядрената енергия, към която цел се присъедини и България.

Въпреки всички изявления и ангажименти емисиите от изгарянето на изкопаеми горива достигнаха рекордни нива през 2023 година. Светът преживява най-горещото лято, както и редица неблагоприятни ефекти от климата. В Европа например регистрираме засушаване и горски пожари в някои региони и едновременно с това обилни валежи и наводнения в други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:23 | 17.09.24 г.
fallback
Още от Екология и ESG виж още