fallback

Могат ли природните бедствия да променят начина, по който хората гласуват?

Измененията, които се отчитат, засега са малки и с приглушен ефект, според различни проучвания

12:24 | 22.09.24 г. 1

2024 г. е година на избори и екстремни метеорологични явления. Изборите в Индия през пролетта бяха съпроводени от гореща вълна, която уби десетки хора, включително работници в избирателните секции.

В Германия тежки наводнения предизвикаха евакуации броени дни преди изборите за Европейски парламент. В САЩ хора, присъствали на предизборни митинги, се разболяваха заради рекордните горещини.

Политическите състезания определят курса на политиката в областта на климата, както със сигурност се вижда от надпреварата между демократа Камала Харис и републиканеца Доналд Тръмп. Мало вероятно е обаче бедствията да променят съзнанието на достатъчно избиратели, за да променят резултатите, пише Bloomberg.

Все повече изследвания се фокусират върху това дали преживяването на необичайна топлина и други метеорологични явления, свързани с изменението на климата, оформя начина, по който хората гласуват, но не е постигнат ясен консенсус. Ако има хора, които гласуват въз основа на опита си от бедствия, те изглежда са малък брой.

В скорошно проучване гласоподавателите в райони на Германия, които преживяха наводнения през 2021 г., не са дали по-голяма подкрепа за Зелените на федералните избори през същата година в сравнение с останалите части на страната. Въпреки че има данни, които доказват малък ефект в някои от най-тежко засегнатите райони, прякото излагане на наводненията като цяло „има малък или никакъв ефект“ върху представянето на партията, според изследователите.

Някои политически партии изглежда получават тласък: тези, които в момента са на власт, които в засегнатите райони се бяха ангажирали със значителни усилия за подпомагане точно преди изборите.

„Хората предпочитат незабавна помощ пред някакво обещание „Добре, ще спрем изменението на климата през следващия век“, казва Хано Хилбиг, водещ автор на изследването и асистент по политически науки в Калифорнийския университет в Дейвис.

Други изследвания откриват по-ясен, но пак приглушен ефект. В 22 държави от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) хората в райони с по-високи от нормалните средни температури през изминалата година са били по-склонни да казват, че подкрепят леви партии,по-специално такива със зелени политически програми, според скорошен работен документ. До голяма степен по-възрастните хора се изместват наляво, показват още данните.

Хората в райони на Калифорния, засегнати от горски пожари, са по-склонни да гласуват за проекологични политици, според друго проучване. Подкрепящите републиканците са били по-склонни от хората, подкрепящи демократите, да гласуват по различен начин.

Проучванията за връзката между климатичните сътресения и общественото мнение се различават по начина, по който дефинират метеорологичните явления, как измерват общественото мнение и други, затова е и трудно да бъдат интерпретирани. Промените обаче са в рамките на само няколко процентни пункта при всички такива изследвания.

Мария Котофан, преподавател по икономика в King’s College London и автор на доклад за горещините, смята дори тези иначе скромни резултати за значими в един свят, който става все по-горещ. Дори тази разлика може да доведе до промени в надпревара, при която победителят взима всичко, посочва тя.

Нищо от това не означава, че избирателите игнорират изменението на климата като цяло. В САЩ почти четирима от всеки десет регистрирани гласоподаватели казват, че глобалното затопляне ще бъде „много важно“ за гласуването им на тазгодишните президентски избори, според проучване на изследователските центрове за климатични комуникации в университета Йейл и университета Джордж Мейсън.

Увеличаването на безпокойството относно изменението на климата от 2016 г. до 2020 г. е било „достатъчно вероятно“ да донесе победата на Джо Байдън при равни други условия, според анализ, публикуван през януари т.г.

Фактът, че много хора вече имат възгледи относно изменението на климата, може да помогне да се обясни защо е трудно едно бедствие да промени играта, според Хилбиг. Нещо повече, влиянието на всяко едно бедствие може дори да намалее, тъй като катаклизмите стават по-чести през последните години, казва той.

Все пак личният опит с изменението на климата може да има ефекти, които изборните резултати не улавят. Докато избирателите са склонни да се придържат към една партия в САЩ, политики като Закона за намаляване на инфлацията са по-политически приемливи, когато хората се интересуват повече от изменението на климата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:24 | 22.09.24 г.
fallback
Още от Екология и ESG виж още