fallback

Бедните държави в света се нуждаят от 500 млрд. долара годишно за борба с климатичните промени

Това ще подготви почвата за тежки преговори на тазгодишната среща на върха COP29

21:35 | 13.09.24 г.
Автор - снимка
Създател

Развиващите се страни в света се нуждаят от около 500 млрд. долара годишно за финансиране на борбата с изменението на климата. Това се посочва в нов доклад на Организацията на обединените нации (ООН), цитиран от Bloomberg.

Постоянният комитет по финансите към ООН е съставил оценка на разходите, необходими на 98 развиващи се страни за осъществяване на техните планове за климата. Констатациите са факт преди срещата на високо равнище по въпросите на климата COP29, която ще се проведе през ноември в Баку, Азербайджан.

Докладът на ООН дава една от най-изчерпателните оценки на това, от което се нуждае развиващият се свят, но все пак той е само отправна точка за преговори. Държавите ще трябва не само да уточнят колко публични средства трябва да бъдат заделени, но и да се споразумеят за много по-голям брой - вероятно в трилиони - който трябва да бъде мобилизиран от частния сектор. Очаква се също така да има сериозна битка за това дали Китай - бързо развиваща се икономика, която понастоящем е най-големият замърсител в света - също трябва да даде своя принос.

Вероятно ще има и държави, които ще продължат да настояват за още по-голямо финансиране от това, което е определено от ООН. Индия е начело на призивите само публичните финанси да възлизат на около 1 трилион долара, което според развитите страни и групи, като Европейския съюз, е непосилно.

Тази година конференцията COP29 обаче ще започне само няколко дни след президентските избори в САЩ, което може да отвлече вниманието от поставената задача. Войните в Украйна и Ивицата Газа повишиха напрежението сред световните лидери, а бюджетите в развитите страни бяха изтощени от кризата с Covid-19 и високата инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:35 | 13.09.24 г.
fallback
Още от Екология и ESG виж още