fallback

Лятото на Балканите - температурни рекорди, пожари и проблеми с вода и ток

От алпийска Словения, през традиционно горещите Гърция, Кипър и Турция, до най-северните райони на Румъния, лятото на 2024 г. донесе рекордни жеги

09:28 | 13.09.24 г. 14
Автор - снимка
Създател

Балканите преживяха тази година най-топлото си лято, откакто са започнали да се правят измервания преди около 130 години. Дълги периоди с температури над 30 градуса по Целзий, които не падат под 20 градуса през нощта, тласнаха средните стойности към нови рекорди. Службата на ЕС за климатичните промени "Коперник" съобщи, че тазгодишното лято е най-топлото в северното полукълбо, откакто се правят измервания.

Лятото на 2024 г. е най-горещото и едно от най-сухите в България от началото на века, показаха и данни на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

От алпийска Словения, през традиционно горещите Гърция, Кипър и Турция, до най-северните райони на Румъния, лятото на 2024 г. донесе рекордни жеги, суша, горски пожари и проблеми с електро- и водоснабдяването, пише в обзор БТА.

Лятото на 2024 г. в Словения е било най-горещото в историята на официалните измервания от 1940 г., съобщи Агенцията за опазване на околната среда на алпийската държава. Август е бил най-топлият, измерван някога.

Ренато Берталанич от агенцията каза, че лятото е било рекордно горещо в низините, но е било много топло и на по-високите места – в Алпите, планинските масиви Караванкe, Похорие, Нотранско и в югоизточната част на Словения. По думите му отклонението от средното за периода от 1991 г. до 2020 г. е 2,5 градуса по Целзий, а цялото лято е преминало без хладни периоди. Във всички летни месеци бяха отбелязани температурни рекорди, затова се очаква цялата година да бъде рекордна по отношение на температурите, коментира експертът.

Август е бил най-топлият месец в Румъния от 1901 г. досега, всъщност - откакто се правят измервания. Средната месечна температура е била 24,5 градуса по Целзий, което е с 2,9 градуса повече от средната температура през стандартния референтен интервал 1991-2020 г., сочат данни на Националната метеорологична служба, цитирани от румънските медии. Максималната месечна температура бе измерена на 14 август в Зимнича, окръг Телеорман, когато живакът в термометрите се покачи до 41,1 градуса по Целзий. Тропически дни с максимални температури 30 и повече градуса по Целзий бяха регистрирани през лятото в цялата страна, с изключение на планинските зони. 

Над 20 дни през август температурите са били 35 и повече градуса по Целзий, а тропическите нощи с минимални температури 20 и повече градуса са били между 20 и 25, сочат данните на Националната метеорологична администрация.

Горещи вълни имаше и през юли, като на 12 юли в Румъния бе регистрирана най-високата температура в Европа – 40,7 градуса по Целзий, докато в Испания същия ден живакът в термометрите е достигнал 40,6 градуса, а в Гърция – 40,4 градуса, съобщиха румънски медии.

Четири важни реки – Главачок и Сабар в Южна Румъния и Бахлул и Милетин в североизточната част на страната пресъхнаха, а дебитът на няколко други реки спадна под минималните равнища, необходими за задоволяване на нуждите от вода на населението, за напояване и за индустрията, показаха данни на националната компания „Румънски води“, цитирани от Радио Свободна Европа.

Над 650 населени места преминаха на режим на водата, сред които осем градове. Най-силно засегнати от сушата бяха селища в окръзите Ботошани, Васлуй и Яш в Североизточна Румъния.

Сърбия също попадна в “тропическия ад” и прогнозите, че лятото на 2024 г. ще бъде най-горещото в страната, се сбъднаха.

Службата за наблюдение на климата и климатичните прогнози към Републиканския хидрометеорологичен институт потвърди не само, че тазгодишното лято е било най-горещото, откакто се правят редовните метеорологични измервания в Сърбия (1951 г.), но също, че всеки месец поотделно - юни, юли и август - е бил най-топъл и е „подобрил“ предишните рекорди. Това съобщи в профила си в LinkedIn ръководителят на Националния център за хидрологичната система за ранно предупреждение Слободан Совил.

Регистрирани са четири топлинни вълни в по-голяма част от Сърбия през трите летни месеца с максимална температура като цяло над 35 градуса.

Най-висока дневна температура на въздуха през лятото - 41,8 градуса, е измерена на 17 юли в град Чуприя, Централна Сърбия. 

В Белград 30 дни това лято са били с температура над 35 градуса, като са регистрирани 60 нощи с тропични температури спрямо предишния рекорд от 2012 г., когато са били 51, посочва Совил.

Според публикацията на сръбския метеоролог през втората половина на 20 век в Сърбия е имало между 20 и 30 дни с температура над 30 градуса, а тази година са отчетени 58 такива дни в района на Пожега, Западна Сърбия, и 78 в района на Зайчар, Източна Сърбия, като е надхвърлен предишният рекорд от 2012 г. с 10 тропични дни.

През лятото в 13 от общо 28 метеорологични станции в Сърбия е отчетена поне веднъж температура над 40 градуса. Най-много такива дни е имало в Чуприя, общо 10 дни, посочва Совил.

Средната температура в Сърбия това лято е била 24,2 градуса, което спрямо периода 1991-2020 е повече с 3,3 градуса, а също така е с почти един градус над предишното рекордно лято, отчетено през 2012 г.

Сушата и горещините удариха сериозно селското стопанство.

„При такива екстремни суши, когато няма дъжд в продължение на седемдесет, осемдесет дни с температури над 40 градуса, а през нощта над 30, нито поливането помага, нито нищо“, каза пред телевизия Ен1 Горан Филипович от „Инициатива за оцеляване на сръбските фермери“. 

На този фон инициативата „Право на вода“ публикува карта с 65 места в Сърбия, които през юли и август не са имали редовно вода заради ограничения или повреди по водопроводната мрежа. Пред телевизия Ен1 Страхиня Мачич от “Право на вода” каза, че сушата е разкрила всички проблеми в сектора на водата и водоснабдяването.

Лятото през тази година в Гърция е било най-горещото през последните 64 години, през които се извършват официални измервания, показват предварителните данни на научния екип на Атинската национална обсерватория, цитирани от “Прото тема”. Юни и юли са били най-горещите, измервани някога, а август е бил вторият най-топъл след август 2021 г.

Целият летен сезон до момента е с 2,9 градуса по-топъл от средното за периода 1991-2020 г. и с 1 градус по-топъл от предишното най-горещо лято през 2012 г.

Въпреки това площта, засегната от пожари през тази година, е била с 33 процента по-малка в сравнение със средното в периода 2006-2023 г., показват данни от европейската служба “Коперник”, на които се позовава сайтът Newsbomb.

Не са добри и показателите по отношение на валежите. Този юни в Гърция е бил най-сухият през последните 30 години. В 14 общини в Гърция беше обявено извънредно положение заради безводието. Засегнати бяха и популярни курортни острови като Крит, Сифнос, Лерос и Кефалония. Опасения през тази година възникнаха и за водоснабдяването на столицата Атина, след като нивото на язовир “Морнос” спадна необичайно много заради сушата, високите температури и меката зима с малко валежи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:29 | 13.09.24 г.
fallback
Още от Екология и ESG виж още