fallback

Експерт: Ще има региони, който системно ще страдат от безводие

Липсата на качествена инфраструктура и на поддръжка водят до недостиг на вода, каза председателят на Българска асоциация по водите

15:30 | 11.09.24 г.

Водата е ресурс, който трябва да се използва рационално, там където е необходимо и в количествата, които са необходими. В България обаче има голямо разхищение и това е основната причина да има недостиг на вода в определени населени места. Това коментира инж. Иван Иванов, председател на Българска асоциация по водите, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът посочи, че анализите на воден стрес в България - балансът между нужното и наличното количество вода - показват, че ще има региони, който системно ще страдат от безводие, а на други места не би трябвало да възникват проблемите, които се наблюдават в момента, каза той. Липсата на качествена инфраструктура и липсата на поддръжка водят до безводието в тези места.

"Проблемът с несправянето с големите загуби започва да се отчита и в ЕС, защото не е логично да се дават големи средства за изграждане и реконструкция на ВиК системи, а загубите да продължават, каза Иванов. Поддръжката на системата през годините не е била достатъчно добра, а и голяма част от нея е изградена от азбестоцимент", който трябва да бъде подменен.

"Има недобро управление през годините на отрасъла, усилията не са фокусирани върху намаляването на загубите. През последните 10 години има пари за инвестиции, но няма добре направени планове, с които да атакуваме решението и да постигаме качествени резултати. За момента дори няма стратегия за отрасъл ВиК, а и няма и напредък по очаквания Закон за ВиК“, каза Иванов. 

По негови думи на европейско ниво сега има импулс да се обръща все повече внимание на водните ресурси не само като замърсяване, но и недостига им. Все повече се търсят решения за повторно използване на отпадни води, което все още не се случва в България.

"България не трябва да чака просто да изпълнява европейски директиви, а активно да участва чрез политици и институции във формирането на европейските политики, за да не бъде постоянно изоставаща от другите членове на ЕС. Честите смени в управлението на страната не помагат да има повече приемственост и да има непрекъсната работа в такава насока", отбеляза Иванов.

Какви са инвестициите в научни изследвания за водите, как може да се засили отговорността на местната власт и ВиК операторите и други въпроси може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:29 | 11.09.24 г.
fallback
Още от Екология и ESG виж още