fallback

Фермерите на стриди в Италия се насочват към перлени миди след появата им в Средиземно море

Това е поредният от серия нетипични топловодни видове, които навлизат в Средиземно море, докато то се затопля заради климатичните промени

08:33 | 16.09.24 г.
Автор - снимка
Редактор

Скоро перли може да се отглеждат и в европейските морета за пръв път в историята, тъй като италиански фермери на стриди се опитват да се възползват от неочакваната възможност, предлагана от бързо затоплящото се Средиземно море, пише Ройтерс.

В края на 2023 г. първите екземпляри от Pinctada radiata – перлена мида с произход от Червено море, бяха забелязани в Залива на поетите, популярно туристическо място на около 100 км от Геноа, по североизточния бряг на Италия.

По-малко от година по-късно те се размножават в преди едни от най-студените води на Средиземно море, които обикновено се свързват с други видове стриди, използвани за храна, а не за бижута.

„Разглеждаме възможността да произвеждаме култивирани перли тук“, казва Паоло Варела, ръководител на кооператив, който отглежда стриди за ядене в областта от 2011 г. насам.

Групата вече се е свързала с фермери на перлени миди в Мексико, за да получат съвети за производствени техники, казва Варела.

„За Pinctada radiata се съобщава около остров Сицилия от 70-те години, но едва през последното десетилетие се придвижва на север“ към по-хладните Тиренско и Лигурско море, които обикалят западните брегове на Италия, казва Салваторе Джакобе, професор по екология в Университета в Месина.

Това е поредният от серия нетипични топловодни видове, които навлизат в Средиземно море, докато то се затопля заради климатичните промени.

Мануела Фалаутано, учен в италианския институт за изучаване и опазване на околната среда ISPRA, казва, че тази тенденция расте „експоненциално“ през последното десетилетие.

Някои от тези видове са агресивни и нарушават деликатни екосистеми. В някои случаи, например някои риби, те са опасни и за хората.

Водно пространство от 2,5 млн. кв. км, което отделя южна Европа от Африка и Близкия изток, се затопля по-бързо от средното за световните морета, казва Фалаутано.

Големи възможности, големи пари

Производството на перли, най-често свързвано с полинезийските коралови острови, отколкото от северното Средиземноморие, отчита годишен световен оборот от 11 млрд. долара, а италианските фермери на миди нямат нищо против да се възползват от това.

Адриано Гениси, вносител на перли от над 30 години, казва, че Radiata може да създава перли, подобни на известните японски Akoya, които са с диаметър 5-9 милиметра и са бели на цвят със сиви, розови и зелени нюанси.

Ако всичко върви добре, първите перли може да бъдат добити след около година, казва той.

Растящата температура на Средиземно море се посочва като причина за все повечето силни бури като тази, която потопи луксозната яхта на британския технологичен предприемач Майк Линч край Сицилия миналия месец, при което загинаха шестима пътници и готвача на лодката.

Франко Ресегети, изследовател в италианския Национален институт по геофизика и вулканология, казва, че измерванията, направени в Тиренско море през декември на дълбочини между 300 и 800 метра, показват най-високите температури от 2013 г. насам и той очаква те да се повишат още тази година.

„Огромното количество енергия зад това нагряване може да действа като гориво за опустошителни атмосферни явления“ като жестоката буря, която изглежда е потопила яхтата край Сицилия, казва Ресегети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:33 | 16.09.24 г.
fallback
Още от Екология и ESG виж още