fallback

TotalEnergies инвестира 100 млн. долара в гори в САЩ заради въглеродни кредити

Компанията иска да изгради портфолио от проекти, способни да генерират поне 5 милиона тона въглеродни кредити годишно до края на десетилетието

20:00 | 30.08.24 г.

Френската петролна компания TotalEnergies SE сключи сделка за 100 млн. долара за ограничаване на своите емисии на парникови газове чрез закупуване на въглеродни кредити, генерирани от проекти за защита на горите в САЩ, съобщава Bloomberg.

Споразумението е подписано с консултантската фирма с фокус върху климатичните решения Anew Climate и с Aurora Sustainable Lands, което ще осигури оперативен надзор. TotalEnergies ще използва генерираните кредити за премахване на емисиите след 2030 г.

TotalEnergies заяви, че планира да инвестира 100 млн. долара годишно, за да изгради портфолио от проекти, способни да генерират поне 5 милиона тона въглеродни кредити годишно до края на десетилетието.

Ползите за околната среда, които се очакват от споразумението, включват запазване на естествените фактори, които поглъщат въглероден диоксид чрез намаляване на добива на дървен материал, както и подобряване на качеството на водата и почвата, защита на биологичното разнообразие и опазването на естествените местообитания.

Въпреки че френският енергиен концерн казва, че въглеродните кредити ще бъдат използвани за компенсиране на част от неговото замърсяване, като същевременно дава приоритет на намаляването на емисиите, решенията, базирани на природата, са подложени на засилен контрол на фона на опасенията относно отчитането на въглеродните кредити и рисковете от неправомерни зелени маркетингови кампании (greenwashing).

През май TotalEnergies заяви, че Франция не е толкова атрактивна колкото други държави в Европа за зелени инвестиции, като причината за това са бавните процедури по одобрение на проекти и фактът, че производителите на вятърна енергия имат задължението да я продават на държавата, а не директно на потребителите.

В плановете на френското правителство е изграждането на 45 гигавата офшорни вятърни мощности до 2050 година, които да помогнат за декарбонизацията на френската икономика. До този момент обаче са изградени едва два парка с обща мощност 0,97 гигавата. Самото строителството е отнело средно между две години и половина и три години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:01 | 30.08.24 г.
fallback
Още от Екология и ESG виж още