fallback

"Главболгарстрой" става част от Глобалния договор на ООН за корпоративна устойчивост

Така българската строителна компания засилва позициите си на международния пазар

15:07 | 29.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

Българската строителна компания "Главболгарстрой" стана част от Глобалния договор на ООН и Българската мрежа към него, подчертавайки стратегическото си фокусиране върху устойчивост и корпоративна отговорност. С това присъединяване компанията засилва позициите си на международния пазар, като активно прилага принципите на прозрачност, социална отговорност и устойчиви бизнес практики в строителния процес.

Като водещ строителен холдинг в България, "Главболгарстрой" се стреми към усъвършенстване на управленските си практики, поставяйки акцент върху икономическия растеж, високото качество на работа и съответствието с международните екологични, социални и етични (ESG) стандарти. Компанията прилага инвестиционна програма, насочена към модернизация на оборудването и технологиите, с цел намаляване на въглеродния отпечатък, повишаване на енергийната ефективност и подобряване на безопасността на работното място.

По време на официалното събитие, отбелязващо присъединяването на компанията към Глобалния договор на ООН, Калин Пешов, председател на Управителния съвет на "Главболгарстрой Холдинг", и Димитър Цоцорков, председател на Националния съвет на Българската мрежа на Глобалния договор, дискутираха конкретни цели и мерки за насърчаване на отговорното корпоративно поведение и устойчивото развитие. Особен акцент бе поставен върху интегрирането на устойчиви практики във веригата на доставки като ключов фактор за създаване на дългосрочна стойност както за компанията, така и за обществото.

„Чрез присъединяването си към Глобалния договор на ООН, "Главболгарстрой" потвърждава решимостта си да играе водеща роля в иновациите и устойчивото развитие на строителния сектор,“ заяви Калин Пешов. Той подчерта, че компанията ще продължи да инвестира в новаторски решения и технологии, които намаляват използването на първични материали и енергия и подобряват управлението на строителните отпадъци.

"Главболгарстрой" разглежда създаването на ефективни партньорства като ключова част от своята стратегия за адресиране на предизвикателствата пред строителния сектор и утвърждаване на България като лидер в строителните иновации и устойчивото развитие.

За Българската мрежа и Глобалния договор на ООН

Българска мрежа на Глобалния договор (БМГД) на ООН обединява компании, неправителствени организации и образователни институции и от основаването си през от 2011г. е най-активната организация в страната в сферата на устойчивото развитие. Професионалната експертиза на Мрежата е градена повече от десетилетие в рамките на най-големия световен форум за устойчивост, дефинирал понятието ESG – Глобалния договор на ООН.

Глобалният договор на ООН, от своя страна, е най-голямата световна инициатива за корпоративна устойчивост, която има повече от 23 хил. членове в над 160 държави. Доброволната инициатива на бившия Генерален секретар на ООН Кофи Анан обединява бизнес и неправителствени организации, академични институции, градове и агенции на ООН в глобален форум в подкрепа на устойчивия растеж и гражданското общество. 10-те принципа на Глобалния договор на ООН са насочени към прилагане на отговорни бизнес практики в сферата на правата на човека, трудовите норми, опазването на околната среда и борбата с корупцията. Седемнадесетте конкретни Цели за устойчиво развитие на ООН (ЦУР) са световна инициатива, насочена към решаване на глобални проблеми като бедност, глад, неравенство, изменение на климата и други. Тези цели се стремят да постигнат баланс между икономически растеж, социално благополучие и опазване на околната среда, за да подобрят качеството на живот по целия свят и да запазят планетата за бъдещите поколения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:08 | 29.08.24 г.
Още от Екология и ESG виж още