fallback

Климатични активисти дават ЕК на съд заради политиката около вредните емисии

Две групи с нестопанска цел твърдят, че националните ограничения за емисиите парникови газове за икономическите сектори противоречат на науката

21:53 | 27.08.24 г. 2

Климатични активисти дават под съд Европейската комисия (ЕК) заради правилата за вредните емисии до 2030 г., съобщава Ройтерс. Организациите, завели делото, искат от съда да принуди блока да затегне мерките в областта на климата, допълва агенцията.

Делото е заведено пред Съда на ЕС от групите с нестопанска цел Climate Action Network и Global Legal Action Network (GLAN). Те твърдят, че националните ограничения за емисиите парникови газове за сектори като транспорт и селско стопанство противоречат на науката.

Организаторите на кампанията казват, че праговете няма да успеят да намалят емисиите на ЕС достатъчно бързо, за да се постигне целта на Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий (около 2,7 градуса по Фаренхайт) над прединдустриалните нива.

Говорител на Европейската комисия е отказал да коментира текущите съдебни процедури.

В писмена защита, представена в съда през юли, видяна от Ройтерс, Комисията е поискала от съда да отхвърли исковете като недопустими.

Националните лимити за емисии, които изискват от държавите от ЕС да намалят емисиите с от 10% до 50% спрямо нивата от 2005 г. в зависимост от икономическия сектор, са предназначени да допринесат за общата цел на ЕС за намаляване на нетните емисии с 55% до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г.

Учените казват, че световните емисии трябва да намалеят приблизително наполовина до 2030 г., за да се ограничи затоплянето до 1,5 градуса. Кампаниите твърдят, че богати, големи традиционни замърсители като ЕС трябва да са по-амбициозни.

Секторите, обхванати от националните ограничения, имат по-малки цели от сегменти като производството на електроенергия и промишлеността, за които политиките на ЕС изискват да намалят емисиите с повече от 60% до 2030 г. спрямо нивата от 2005 г.

Съдът е дал на делото статут на приоритет, според писмо от съда до адвокатите на ищците, видяно от Ройтерс. Това може да означава, че делото ще се гледа през 2025 г.

Делото е заведено през февруари 2024 г., но тогава не е станало публично достояние.

Съдът не е отговорил на искането на информационната агенция за коментар защо е дал приоритет на това дело пред други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:21 | 27.08.24 г.
fallback
Още от Екология и ESG виж още