fallback

Новите разрешителни за въглищни централи в Китай намаляват с 80%

Още е рано да се каже дали това е пробив в политиката на Китай, или имаше прекалено много издадени разрешителни през последните години

13:11 | 21.08.24 г. 1

През първата половина на 2024 г. китайските власти са издали разрешения за изграждане на въглищни електроцентрали с капацитет от общо 10,34 гигавата, сочи проучване на Greenpeace. Това е намаление от почти 80% спрямо същия период на миналата година.

Освен това над 70% от исканията за разрешение са за проекти с капацитет от около 600 мегавата. За сравнение, през 2023 г. 70% от проектите бяха с капацитет от над 1 гигават. Екологичната организация отбелязва, че все още е рано да се оцени дали това е пробив, или просто в последните години са издадени прекалено много разрешителни на фона на кризата за електроенергия преди няколко години.

 Данните на Greenpeace показват още, че за първи път общият капацитет на вятърните и соларните паркове (11,8 теравата) превишава тази на въглищните централи в страната (11,7 теравата) към края на юни. Соларните и вятърните паркове са 38,4% от всички генериращи енергийни мощности.

Greenpeace отчита като един от основните проблеми на зелената енергетика в Китай остарялата енергийна мрежа. Според анализите на експертите ремонтът на мрежата може да помогне за енергийната трансформация и да доведе до подобряване на стабилността на пазара и енергийната сигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:11 | 21.08.24 г.
fallback
Още от Екология и ESG виж още